U organizaciji italijanske organizacije “Trentino per il Kosovo” u subotu je u skupštinskoj sali opštine Peć održana javna tribina “Bogatstvo izgubljeno u tišini” na kojoj je prikazan dokumentarac o kosovskom glumačkom doajenu, rahmetli Bekimu Fehmiu.

Elbert Krasniqi je ispred ove organizacije na početku tribine napomenuo da zbog nepovoljnih vremenskih prilika nisu došli predstavnici iz Bosne, koji su također dali značajan doprinos ostvarenju ovog kratkog filmskog dokumentarca o Bekimu Fehmiu, koji je nakon uvoda prikazan.

Tribini je prisustvovala i Hana Fehmiu, bratanica slavnog glumca koja je za ovu prigodu doputovala iz Prizrena i koja se zahvalila organizatorima na respektabilnoj tribini, te je prisutne pozvala da posjete  i umjetničku izložbu o životu i djelu njenog slavnog amidže koja je postavljena u Domu kulture u Peći.

Enver Petrovci, renomirani glumac i Bekimov bliski prijatelj od ranih školskih dana je  evocirao uspomene te dao svoj iznimno visok sud o bogatom opusu ovog fimskog barda, posebno ističući to za Albance teško vrijeme i sva ta mjesta gdje je Fehmiu izgrađivao svoju mukotrpnu ali briljantnu glumačku karijeru.

Filmski kritičar i poznati novinar Ali Salaj iz Ulcinja je, između ostalog, istakao da je u antologijama ove umjetnosti Bekim Fehmiu bio jedini glumac koji se iz ondašnjeg socijalističkog bloka uspio otisnuti i biti uspješan i na zapadu, te istakao brojne druge uspjehe po čemu je Fehmiu bio jedinstven i neprevaziđen za šire prostore nego što je bivša SFRJ ili Europa.

Nevena Negojević iz Kraljeva je objasnila motiv i metodologiju rada na istraživanju stvaralačkog nasljeđa ovog velikog glumca koji je glumio na mnogim jezicima i najvećim djelima koja su od kritičara okarakterisana kao neponovljiva. Posebno je istakla mnoge intelektualne pojedinosti koje su izuzetno poučno iskustvo za mlade, a istodobno i ovu ličnost učinile velikanom, kao umjetnikom i harizmatičnom i velikom ličnošću.

Tribini su prisustvovali i novinar Aver Husaj, književnik Muhamet Kerveshi, direktor RTV Dukagjini Rizah Lluka, te mnogi drugi ovdašnji intelektualci i književni stvaraoci.

Sahit Kandić / Foto: Kemal Kandić