Isak Meta, ispred Bošnajckog savjeta Kosova (BSK)  i Azra Gazibegović predsjednica Zajednice općinskih društava Tuzlanskog kantona, ispred Bošnjačke zajednice kulture (BZK) ”Preporod“, potpisali su deklaraciju koja se temelji na obostranom interesu i zajedničkoj želji za daljim razvojem tradicionalno dobrih odnosa u oblasti kulture, nauke i obrazovanja.

U Deklaraciji, dostavljenoj našem portalu, kaže se da BZK ”Preporod“ - Zajednica općinskih društava Tuzlanskog kantona i Bošnjački savjet Kosova izrazili želju i potrebu za formaliziranjem suradnje na području kulture, nauke i obrazovanja. Zajednice će se truditi prije svega za očuvanje kulturne baštine i razmjenu ideja te dobre prakse između Bošnjaka Republike Kosova i Bošnjaka Bosne i Hercegovine i Tuzlanskog kantona. Zajednice će se truditi da uspostave dobre odnose na planu promicanja kulturnih, naučnih i obrazovnih vrijednosti koje povezuju ove zajednice”.

Za ispunjavanje navedenih ciljeva, koji omogućavaju dobru koordinaciju i razmjenu kulturnih, naučnih i obrazovanih vrijednosti zajednice se obavezuju:

“BZK ‘Preporod’ - Zajednica općinskih društava Tuzlanskog kantona i Bošnjački Savjet Kosova će osiguravati razmjenu iskustava u oblasti kulture, što podrazumijeva realizaciju kulturnih sadržaja (smotra folklora, koncerata, promocija knjiga, postavke izložbi, prigodnih predavanja… ovih zajednica, kako na području Tuzlanskog kantona, tako i na području Republike Kosovo.

“BZK ‘Preporod’ - Zajednica općinskih društava Tuzlanskog kantona i Bošnjački Savjet Kosova će vršiti međusobnu saradnju u oblasti nauke (organizacija naučnih skupova, okruglih stolova, simpozija, posjete studenata i profesora, publikovanja zajedničkih izdanja, provođenja istraživanja… u skladu sa zakonskim propisima Republike Kosovo i države Bosne i Hercegovine, sa namjerom uspostave široke saradnje na naučnom planu i unapređenja određenih naučnih oblasti;

“BZK ‘Preporod’- Zajednica općinskih društava Tuzlanskog kantona Tuzla i Bošnjački Savjet Kosova uspostavit će čvrstu i svestranu saradnju u oblasti obrazovanja  (razmjena udžbeničke literature, posjete nastavnog kadra, posjete učenika, održavanje edukativnih radionica, sudjelovanje u zajedničkim programima regionalnog i šireg karaktera, zajedničko apliciranje na projektima regionalnog i evropskog karaktera…“
 
U Deklaraciji još stoji da zajednice društava mogu, u skladu sa potrebama i međusobnim dogovorom izdavati zajedničke ili samostalne glasnike i druge publikacije koje bi učvrstile njihove međusobne veze.

“BZK ‘Preporod’ - Zajednica općinskih društava Tuzla i Bošnjački Savjet Kosova su suglasni na besplatne recipročne razmjene godišnjih posjeta delegacija-predstavnika ovih zajednica, kao i na besplatne recipročne druge razmjene delegacija u cilju jačanja kulturne, naučne i obrazovne saradnje ovih zajednica”.

“BZK ‘Preporod’ - Zajednica općinskih društava Tuzlanskog kantona Tuzla i Bošnjački Savjet Kosova će sporazumno izgraditi program razmjene posjeta u cilju realizacije konkretnih programskih sadržaja u oblasti kulture, nauke i obrazovanja. Na tom planu uradiće se godišnji, srednjoročni i dugoročni programi suradnje.

Deklaracija stupa na snagu danom potpisa obje strane, te ima važnost bez vremenskog ograničenja, sve dok jedna strana ne izrazi želju za prestanak njene važnosti.