U organizaciji Bošnjačkog savjeta Kosova a povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine danas je u skupštinskoj sali opštine Prizren održana Tribina na temu “Hiljadugodišnji kontinuitet državnosti BiH“, na kojoj su govorili gosti iz Bosne i Hercegovine ispred Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

Zašto tribina na temu iz historije kada postoje mnogi problemi koji opterećuju odnose Bosne i Hercegovine, objasnio je na početku tribine ispred organizatora Refik Kasi.

“Namjera nam je da obilježimo ovaj dan ali i ukažemo na aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini i na zakonske prepreke koje stoje na putu priznavanja nezavisnosti Kosova i uspostavljanje normalnih međudržavnih komunikacija”. 

{gallery}galerije/tribina{/gallery} 
Azra Gazibegović, predsjednica Zajednice opštinskih društava tuzlanskog kantona i direktorica Gimnazije u Tuzli je istakla da iako Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo “naš bošnjački narod vas je odmah priznao”.

"Mi smo jedan narod koji ima milenijski prostor življenja, milenijsku državu, milenijski autohtoni naziv 'dobri Bošnjani', a tako malo znamo o sebi", rekao je Nermin Tursić, zamjenik gradonačelnika Srebrenika.

"Vaše bošnjačko dijete mora pročitat iz svoje bosanske čitanke, ali mora znati jezik svog komšije da bi bio svjesniji onoga što jeste. Družiti se, živite, govorite svoje jezike u svojoj kući i učite jezike komšija zato što će te biti samo bogatiji ako govorite jezike", rekla je Jasna Hadžiselimović, predsjednica Preporoda Tuzle.

Sakib Aljić predsjednik "Preporoda" u Živinicama, savjetnik u ministrastvu prosvjete tuzlanskog kantona je istakao da "imamo svoj nijet, svoju kulturu, svoju vjeru i nemamo se čega stidjeti".

Neki od gostiju iz Bosne i Hercegovine, nakon oficijelnog dijela, ponovo su se javili za riječ. Najprije je to uradila Azra Gazibegović.


 
Citirajući Aberta Kamija, Nermin Tursić nije odolio da pojasni neke nedoumice koje su se čule i na ovom skupu.