U prepunoj sali Centra za kulturu u Rožajama, na sjeveru Crne Gore održana je u nedjelju uveče osnivačka a zatim i promotivna skupština Bošnjačke kulturne zajednice. Osim bošnjačkih predstavnika iz Crne Gore skupštini su prisustvovali gosti iz iz Novog Pazara, na čelu sa muftijom Muamerom ef. Zukorlićem, kosovsku delegaciju predvodio je zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami i predsjednik Izvršnog odbora i njegov zamjenik dr Mehmed Meta i Sahit Kandić, te gosti iz Sarajeva književnik i publicista Nedžad Latić i iz Republike Albanije pjesnik Fatmir Baçi.

{gallery}galerije/bkzcg{/gallery} 

U prvom dijelu skupštine za predsjednika Bošnajčke kulturne zajednice Bošnjaka Crne Gore izabran je Hivzija Kalač koji je obećao odličnu saradnju i rad na pomovisanju bošnjačkih kulturnih vrijednosti. Nakon toga, uz izvanrednu dekoraciju i hor ilahija i kasida iz Sjenice, prisustnima se najprije obratio Ćerim Bajrami, zamjenik ministra za dijasporu u Vladi Kosova.

 

 

Dr Mehmed Meta, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Kosova nikoga nije ostavio ravnodušnim svojim prepoznatljivim nastupom.

 

 

Slično je govorio i Alija Dzogović, član novoformirane Bošnjačke akademije nauka i umetnosti (BANU).

 

 

Fatmir Bači iz Šijaka u Republici Albaniji, vidno uzbuđen, nije mogao da sakrije suze zbog svega što je čuo, vidio i u planu je da se radi.

 

 

Nedžad Latić, književnik i publicista iz Sarajevu nije mogao a da ne kaže da će “Samo Bošnjaci u Bosni i Hercegovini biti dijaspora”.

 

 

A kada je voditeljka najavila muftiju sandžačkog, Muamera efendiju Zukorlića prolomio se gromoglasan aplauz koji ga je pratio i nakon njegovog skoro 40 minutnog veoma nadahnutog govora.

 

 

Nakon skupa za sve musafire priređena je bogata večera gdje je uz sofru inicirano više konkretnih dogovora sa ciljem dalje saradnja Bošnjaka bez obzira gdje oni živjeli.