Juče je u sali Doma kulture “Xhemailj Berisha“ u Prizrenu povodom Kurban-bajramskih blagdana održano veče ilahija i kasida pod nazivom “Kad tekbiri zažubore“, koju su priredili imami iz skoro svih sela iz Župe i Podgore.

Ova vjerska svečanost koja je privukla veliku pažnju prizrenske publike, obilovala je ilahijama i kasidama, učenjem Kurana i recitala. Manifestaciju su, između ostalih, propratili i predstavnici političkog i vjerskog života grada Prizrena.

Elmir Karadži, imam džamije Ufud u Prizrenu kaže da je “ovo prvo predstavljanje imama iz Župe i Podgore, a inšallah želimo da bude tradicionalno“.

“Namjera je prije svega da se ponudi našim ljudima program koji će uveličati ovaj naš veliki praznik i da se na neki način ponudi alternativa omladini i svima onima koji proslavljaju dane Bajrama u kafani ili diskoteci, već na ovakav dostojanstven način koji priliči jednom čovjeku, vjerniku-muslimanu“, ističe Karadži i dodaje da je ovaj hor sačinjavaju imami Župe i Podgore koji su doista uložili veliki trud da bi ovo priredili te koristi priliku da se iskreno zahvali svima onima koji su materijalno ili na neki drugi način pomogli u realizaciji ovog vjerskog programa, prije svega džematlijama kosovskih Bošnjaka u Cirihu, a takođe i svim drugim džematlije u dijaspori, te da im dragi Allah pomogne i da ih nagradi za njihov trud.

Vinetu Ganić