Nova knjiga o slavnom holandskom slikaru Vincentu van Goghu baca sjenku na dosadašnje vjerovanje da se slikar ubio pucavši sebi u prsa.

U knjizi "Van Gogh: Život" Stevena Nafeha i Gregoryja Witea Smitha se tvrdi da je smrt slavnog slikara najvjerovatnije bila u rukama treće osobe, a vjeruje se da ga je ubio lokalni dječak.

Nove tvrdnje su u suprotnosti sa dosadašnjim podatkom iz Van Goghove biografije, u kojoj stoji da je slikar pucao sebi u prsa u polju udaljenom oko milju od pansiona u kojem je odsjeo. Prije nego je umro, 30 sati kasnije, pitali su ga da li je imao namjeru počiniti samoubistvo, a on je odgovorio: "Da, vjerujem da je bilo tako".

Međutim, nikada nije objašnjeno zašto slikarski stalak i kistovi, a da ne spominjemo pištolj, nikada nisu pronađeni u polju. Slikar je tog dana ponio stalak i pribor sa sobom u polje. Također, nikada nije pronađeno ni bilo kakvo oproštajno pismo.

Naifeh i Smith također prihvataju da "niko ne zna šta se tačno dogodilo", ali u isto vrijeme nude i alternativu uvriježenom mišljenju šta se dogodilo u Auversu u Francuskoj.

Njih dvojica u novoj Van Goghovoj biografiji tvrde da je u slikara metak ispalio 16-godišnji dječak po imenu Rene Secretan, koji je provodio ljeto u obližnjoj vili, a tvrdi se i da je imao "složen" odnos sa slikarem te da mu je ponekad išao kupovati piće.

Autori tvrde da Van Gogh nije optužio dječaka, jer je na određeni način pozdravljao vlastitu smrt i nije htio da tinejdžer ispašta zbog toga.

Van Gogh je umro 1890. u 37. godini.