Sinoć, 30. septembra, u sali Narodnog pozorišta u Prištini upriličena je ceremonija dodjele nagrada prvog izdanja Prishtina International Film Festivala, na kojoj je nagrada dodijeljena i filmu iz BiH.

Festival, koji se odmah nametnuo kao jedan od najbitnijih kulturnih događaja na Kosovu, otvorila je 22. septembra poznata engleska glumica Vanessa Regdrave.

Žiri Festivala u sastavu: Marcel Maiga, festivalski organizator, David Gothard, reditelj, Mira Staleva, zamjenica direktora Sofia International Film Festivala, Saimir Kumbaro, na čelu sa Isa Qosjom, renomranim prištinskim rediteljem, dodijelio je šest nagrada: Zlatnu boginju za najbolji film, Zlatnu boginju za najboljeg reditelja, Zlatnu boginju za najboljeg glumca, Zlatnu boginju za najbolju glumicu, Specijalnu nagradu žirija i Nagradu publike.

Zlatna boginja za najbolji film putuje u Sarajevo Aidi Begić za višestruko nagrađivani film "Snijeg", gdje će prva nagrada prvog Prishtina International Film Festivala označavati ono što je i bio glavni cilj organizatora – početak jednog lijepog prijateljstva.