Najnoviji naučni poduhvat

Nakon dugogodišnjeg naučnog istraživanja iz oblasti biopsihologije, nedavno je dr. Muharem Ćufta dovršio još jedan naučni rad na temu: “Medicina, religija i zdravlje” (povezanost uma i tijela).

Dr. Muharem Ćufta je rođen 1984. godine u Restelici. Osnovnu skolu je završio u rodnom mjestu. Od 2000. godine nastavlja školovanje u Turskoj, na Univerzitetu u Uludag-u. Tamo je završio fakultet, master i doktorat. Magistarski rad, od 2010. godine iz psihologije religije je naslovljen: "Uticaj evropske kulture nad vrijednostima religije i identiteta kod bošnjačke omladine (primjer Italija)", dok četiri godine kasnije doktorirao je na temu: "Uloga religije u suočavanju sa teškim bolestima (primjer Kosovo)". U periodu od 2015. do 2018. godine je radio kao redovni profesor na universitetu Pamukkale u Turskoj, gdje je ujedno bio koordinator fakulteta za Erasmus program. Dr. Ćufta trenutno privremeno radi kao psihološki savjetnik u Polifunkionalnom centru "Don Calabria“ u Veroni, na psihološkom odjeljenju i privatnoj ordinaciji. Slobodno vrjeme provodi u učenju, čitanju i pisanju.
Knjiga je objavljena na engleskom jeziku i prevedena na francuskom, njemačkom, Italijanskom, š̌panskom, portugalskom, ruskom i češkom. Dostupana je, prema riječima autora u 40 različitih zemalja svijeta. 
"Moja je želja da se svi čitaoci ovog naučnog rada okoriste na najbolji način. Knjiga govori o značaju religije u psihofizičkom zdravlju i suočavanju sa teškim životnim situacijama i hroničnim bolestima. Drugi dio sam posvetio povezanosti uma i tijela, kako emocije i stavovi djeluju na naše psihofizičko zdravlje“, naglašava autor knjige. 
Govoreći o povezanosti uma i tijela, dr. Ćufta je dodao da ovaj fenomen posljednjih godina dobiva sve veću pažnju. Posebno u domenu psihologije i savjetovanja, kao i na polju fiziologije i neuropsihologije.
"Svjesno iskustvo, percepcije i misli utječu na osjećaje, a osjećaji na imunitet i hormonalni nivo. Tako da se radi o lančanim pojavama koje direktno utječu na psihofizičko zdravlje ljudi. Oblast povezanosti uma i tijela ponovo se počela istraživati u drugoj polovini XX vijeka. Mind-body medicine koja proučava način na koji psiha utječe na tijelo se temelji na cjelovitom pristupu zdravlju te se nudi i proučava u brojnim svjetskim klinikama. Vrlo je poznato da utjecaj psihe na pojavu i ishod bolesti može biti krucijalan, odnosno pozitivan ili negativan. Za emocije je dokazano da mogu utjecati na nervni sistem i hormone koji upravljaju mnogim tjelesnim funkcijama. Primjera radi, dugo potiskivani strah, tuga, ljutnja, zamjeranje ili zabrinutost stvorit će tenzije, neuroze i napetosti, a one uslovljavaju povećanje hormona stresa i smanjenje hormona sreće", kaže dr. Ćufta.
Dr. Muharem Ćufta
Ovakvo stanje, kako tvrdi autor knjige:“Medicina, religija i zdravlje” (povezanost uma i tijela), prate iscrpljenost, nezadovoljstvo, hroničan umor i pad vitalnosti. Um i emocije konstantno reaguju na stanje fizičkog tijela, a ono stalno odgovara na percepcije uma i emocija. 
„Također, još jedna stvar koja direktno djeluje na naše psiho-fizičko jeste religija. Najnovija istraživanja pokazuju da osobe koje redovito obavljaju vjerske obrede, zdravije su od onih koji to ne čine. Religija zajedno s molitvom, meditacijom i pjevanjem jača psihičko, a time i fizičko zdravlje. Mnogobrojna istraživanja vrlo uvjerljivo dokazuju da vjera donosi promjenu u naš tjelesni i duhovni život. Među ostalim, vjera drži živim sve naše nade i održava nas dok se suočavamo sa zbunjujućim životnim pitanjima. Vjera i molitva čine da se ne raspadne naš dinamični duhovni život i podiže naš duh, potiče naše srce, obnavlja našu nadu i pomaže nam da se otrgnemo iz stanja u kojem se nalazimo. Pozitivno razmišljanje jača naš imunitet, smanjuje rizik od mnogih bolesti i ubrzava ozdravljenje. Dok negativne misli smanjuju naš imuni sistem i dovode do raznih poremećaja u tijelu, često i sa fatalnim reakcijama", dodaje dr. Muharem Ćufta.