U ovoj školskoj akademskoj godini Bošnjaci će na bosanskom jeziku na javnim Univerzitetima na Kosovu moći studirati na Univerzitetu u Prizrenu i Fakultetu za biznis u Peći.

Na Univerzitetu u Prizrenu na dva smjera Osnovni i Fizika-Hemija, a na Fakultetu za bisnis u Peći  smjer Administracija i biznis. Osim studiranja na bosanskom Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije (MONT) je za Bošnjake obezbjedilo i veliki broj rezerviranih mjesta za studiranje na albanskom jeziku na javnim univerzitetima na Kosovu.

Na Univerzitetu u Prištini Bošnjaci imaju rezervisano 101 mjesto, na svim fakultetima. Najviše na medicini, prava, ekonomiji, građevini, arhitekturi i elektro-tehničkom fakultetetu.

Za studiranje na albanskom jeziku vrata je otvorio i Univerzitet u Prizrenu koji na 6 fakulteta ima 17 rezervisanih mjesta za Bošnjake, dok je na Fakultetu za biznis u Peći, na 5 smjerova rezervisano 21 mjesto.

"Vrlo smo zadovoljni upisom studenata na javnim visokoškolskim ustanovama u institucijama obrazovanja na Kosovu i što se kvota za Bošnjake, kao i za ostale zajednice, svake godine povećava", kaže za naš portal zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži i dodaje da se time “svima pruža šansa za  školovanje, što naravno utiče i na bolju integraciju bošnjačke zajednice u kosovskom društvu a samim tim i na kapacitet obrazovanja u nastavi na bosanskom".

S obzirom da Bošnjaci mogu studirati na bosanskom i na nekoliko privatnih univerziteta na Kosovu koji imaju akreditaciju, kao i mogućnost studiranja u regionu, posebice u BiH, sa čijim ministarstvom obrazovanja MONT ima veoma dobre kontakte, pred svršenim srednjoškolcima je dosta veliki izbor za nastavak školovanja.

"Djelim zadovoljstvo sa svim prosvjetnim radnicima i roditeljima što se bošnjačkim učenicima otvaraju vrata visokog obrazovanja. Ovim se postiže osnovni cilj, kako Bošnjaka tako i MONT-a, da su samo edukovanje nacije jake", rekao je Bladži poželevši svim budućim brucošima puno sreće na prijemnim ispitima.