U Prizrenu je zavšena edukacija prosvjetnih radnika osnovnih škola o radu sa učenicima sa posebnim potrebama. Tim povodom su svim učesnicima dodjeljeni certifikati. Aktivnost je podržalo Humanitarno udruženje "Humman" iz Švicarske.

Učiteljima i nastavnicima iz Prizrena, Župe i Podgora, koji su pohađali 20-časovnu radionicu, posvećenu edukaciji za rad sa djecom ometenom u razvoju, predavač, prof. dr. Muljaim Kaćka u ime pokrivitelja Udruženja "Humman", uzimajući u obzir njihovo aktivno učešće, ineraktivan pristup ali zbog napora koji ulažu u nastavnom procesu na bosanskom jeziku, uričio je certifikate.
Tokom četvorodnevnog stručnog seminara, prvog ovakve vrste na Kosovu, predavač Muljaim Kaćka, ekspert iz oblasti logopedije i pedagogije, učesnike je bliže upoznao sa metodama rada u nastavnom procesu sa djecom koja imaju smetnje u psiho-fizičkom razvoju. Posebno s autizmom, problemima sa govorom, pisanjem i računanjem. Osnovni zaključak ove radionice je da postojećem Kurikulumu na Kosovu nedostaju smjernice o radu sa učenicima ometenih u razvoju.
"Preduslov za uspješnu primjenu metoda u radu sa učenicima sa posebnim potrebama, je podizanje svijesti kod roditelja i saradnja sa nastavnicima, a u prvom redu strategija resornog ministarstva", naglasila je učiteljica Hatidža Bilibani, koja je dodala da će im ova radionica značajno pomoći u radu sa učenicima sa posebnim potrebama.
Učiteljima i nastavnicima su podjeljeni i obrasci po kojima mogu da naprave individualno obgojno-obrazovni plan, sa oblastima koje treba obrađivati. U zavisnosti od psiho-fizičkih sposobnosti učenika sa posebnim potrebama.