Prvi dio državne mature i za učenike prizrenskih viših srednjih škola održaće se u subotu i za to se danas vrše posljednje pripreme. Za sutrašnji test, gdje će se polagati matematika i maternji jezik, predviđene su oštre mjere kako bi znanje izbilo na površinu. Drugi dio testa polagaće se naknadno.

Nexhad Çoçaj, direktor opštinskog direktorijata za obarzovanje u Prizrenu, kaže da će test početi u subotu u 10 sati. Zato je pozvao direktore svih viših srednjih škola u opštini kako bi izvršili što bolje pripreme. Ispit će se održati u 24 centra za testiranje i 14 školskih objekata.

“Pošto opštinski direktorijat za obrazovanje nema toliki broj zaposlenih zatražili smo od 16 direktora škola da budu menadžeri u centrima za testiranje i vjerujem da će sve proteći dobro”

Ove godine, dodaje dalje Çoçaj, učenici će imati bolje uslove na testu, ali preduzete su oštre mjere predostrožnosti kako ne bi bilo zloupotreba, kao u više slučajeva predhodnih godina. Ministarstvo za obarzovanje je riješilo da tome stane na put.

“Učenici neće imati pravo da nose telefon sa sobom u objektu gdje se odršava test mature. Svaki onaj koji se nađe sa telefonom biće izbačen sa testa državne mature. Zato molim maturante da ne uzimaju telefone sa sobom. Osim toga, profesori srednjih škola, pogotovo razredne starješine, ukoliko se nađu u objektu za testiranje, onom odjeljenju i toj školi biće poništen test državne mature."

“Uzimajući u obzir sva ova pravila za učenike – apelujem na sve maturante da budu savjesni, disciplinovani i pridržavaju se uslova koje je donijela centralna komisija za državnu maturu, ali da se pridržavaju uputa i pravila koje budu dobijali od direktora škola i razrednih starješina“, kaže Çoçaj i na kraju posebno naglašava.

“Učenici će dobiti vodu a sa sobom treba da ponesu olovku i ništa drugo. Sve ostalo što se pronađe u klupama, gdje se održava testiranje, pantalonama ili ženskim torbicama, sve će se konfiskovati i učenik će biti izbačen sa testa. Zato još jednom apeluejm na maturante da vode računa o ovim pravilima jer je to u njihovom interesu“. 

Oko 35 hiljada kosovskih maturanata će ove godine izići na državni test mature. Prošle godine test mature imao 100 pitanja, ovaj broj se ove godine duplirao. Znači ove godine će biti 200 pitanja.

U subotu će učenici odgovoarati samo na 120 pitanja, a na ostalih 80 nakon dvije sedmice, u drugom dijelu testa mature. Rezultati će biti objavljeni jednu nadjelju nakon drugog dijela testa mature.