Čelnici Univerziteta u Prizrenu nastavlaju sa poboljšanjem uslova za studiranje na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Osim sporazuma o saradnji sa više njemačkih i turskih univerziteta juče je potpisan sporazum i o saradnji sa Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom u Prištini.

U prisustvu predstavnika Asocijacije elektronskih biblioteka Kosova i više austrijskih kolega, juče je rektor Univerziteta u Prizrenu prof. dr Mazlum Baraliu potpisao sporazum sa  Sali Bashotom direktorom Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Pristini. Kako je rečeno, cilj sporazuma je pristup knjigama, naravno u elektronskom izdanju, kako za studente tako i profesore.
 
"Danas  smo ovdje da se najvećom željom i voljom postignemo sporazum između Nacionalne i univerzitetske biblioteke Kosova, koju predstavlja professor Sali Bashota i Univerziteta u Prizrenu  sa ciljem da sa pomenutom bibliotekom i Asocijacijom elektronskih biblioteka  Kosova sarađujemo ubuduće  na polju  korišćenej elektronskih zidanja knjiga, revija i ostalih publikacija za naše studente, profesore i ostale zainteersovane “, kazao je rektor Baraliu izrazivši nadu da će to biti plodna saradnja,  a korist će imati svi oni koji vole knjige.
 
I Sali Bashota, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke visoko ocjenivši ovaj sporazum govorio je  u sličnom tonu. 
 
"Danas je poseban dan jer se ujedinjuje Univerzitet u Prizrenu sa konzorcijomom elektronskih biblioteka na Kosovu, gdje je mnogo obrazovnih, naučnih i kulturnih institucija, počevši od Univerziteta u Pristini i mnogo drugih privatnih koledža. Zato vjerujem da će nas i doprinos naših međunarodnih partnera biti u traženju elektronskih izvora od kojih će koristi imati ne samo studenti i profesori, nego i svi zaintersovani”, kazao je direktor Bashota.
 
Bashota je obećao ulaganja u biblioteku ovog univerziteta, pripremu kadra za elektronska izdanja , kao i pripremu 10. godišnjice, organizovanjem nedjelje biblioteke na Kosovu koja će se održati tokom aprila. Ovaj sporazum je potpisan na godinu dana sa mogućnošću njegovog nastavka.