UDBK - Njemačka e.V

Povodom Dana ujedinjenja Savezne Republike Njemačke u Hannoveru je održana svečana manifestacija. Organizator manifestacije je Bošnjačka Kulturna i Sportska Zajednica Hannover. U okviru manifestacije umjesto predviđene tribine, održan je sastanak bošnjačkih aktivista sa ambasadorom BiH u Njemačkoj njegovom ekselencijom Edinom Dilberovićem.

Sastanku je prisustvovao i gospodin Osman Destanović ispred zavičajnog udruženja "Dijaspora Bošnjaka Kosova Njmačka" e.V.. U svom obraćanju gospodin Destanović je istakao zadovoljstvo upoznavanjem ambasadora Bosne i Hercegovine, ali i izrazio dozu razočarenja iskazanu u vidu protesta radi nepriznavanja Republike Kosovo od strane Bosne i Hercegovine.
"Bošnjaci Kosova gledaju u Bosnu i Hercegovinu smatrajući je svojom maticom, čak i više od toga, majkom, gajeći prema njoj neizmjernu, bezgraničnu, ljubav dokazanu kroz teške trenutke kad se inače istinska ljubav i dokazuje. Počev od krvave agresije od strane Hrvatske i SR Jugoslavije, pomoći u poslijeratnoj izgradnji do nedavnih nesebičnih humanitarnih akcija radi pomoći na saniranju štete od poplava koje su zadesila Bosnu i Hercegovinu. Bošnjaci Kosova su spremni i dalje istim žarom pomagati Bosnu i Hercegovinu. To će činiti i u budućnosti bez obzira na odnos Bosne prema nama.
Nažalost, iskazana ljubav prema matici Bosni i Hercegovini je jednosmjerna. Ne postoji ni najmanje majčinske brige, a kamoli ljubavi od strane Bosne prema Bošnjacima Kosova. Bosna se prema nama (Bošnjacima Kosova) odnosi kao maćeha prema pastorcima, rekao bih još gore od toga, kao zla maćeha koja teži zagorčati život svojim pastorcima.
U vrijeme historijskog rješavanja kosovskog pitanja za naredni vijek i duže, kada svaka etnička grupa iza sebe ima podršku: Albanci - Albaniju, Srbi - Srbiju, Crnogorci - Crnu Goru, Turci - Tursku, samo Bošnjaci nemaju nikog, iako smo treća po veličini zajednica na Kosovu. Prepušteni smo sami sebi.
Posljedice ovakvog nemara matice su brojne i nesagledive. Broj Bošnjaka na Kosovu se, u odnosu na predratni period, više nego prepolovio, u toku je pojačana asimilacija i samoasimilacija, prepuštanje naroda halapljivim i neodgovornim bošnjačkim političarima koji gledaju samo lične interese bez imalo brige za narod, uskraćivanje Bošnjacima opština i onemogućavanje upravljanjem svojim dobrima …
Ovo je samo mali dio problema sa kojima se naš narod na Kosovu suočava radi neučinkovite i pogrešne politike Bosne i Hercegovine prema Kosovu.
Pečat na sve ovo je nepriznavanje Republike Kosovo od strane Bosne i Hercegovine, iako su Kosovo priznale sve okolne države nastale od federalnih jedinica bivše SFRJ, uz napomenu da je čak i Srbija riješila pitanje kretanja lica u oba pravca" - zaključio je svoje izlaganje.
Gospodin Destanović, predao je Ambasadoru Apel predsjedništvu Bosne i Hercegovine za priznavanje Republike Kosovo od strane Bosne i Hercegovine, izrazivši nadu da će se politika prema Bošnjacima Kosova i Kosovu promijeniti za dobrobit svih građana obje države.