Jednodnevna posjeta Kosovu

Ministarstvo za Dijasporu će prema godišnjem planu aktivnosti (PVP 2014) organizirati četiri jednodnevne ekskurzije za djecu Bošnjaka u dijaspori.

Ekskurzije su planirane da se realizuju u avgustu 2014. godine i biće izvedene na teritoriji Kosova. Datum organiziranja ekskurzija nije određen iz razloga da se u dogovoru sa učesnicima uskladi najbolje vrijeme za njihovo izvođenje. 
Svrha ovih ekskurzija je da djeca upoznaju kulturu i historiju domovine, prirodne ljepote i vrijednosti, organiziranost i rad institucija Republike Kosovo, te da se na ovaj način stvori i ojača veza između domovine i dijaspore. 
Važne informacije i uslovi
Pravo učešća imaju djeca uzrasta od 8 do 18 godina starosti, a broj učesnika po ekskurziji je od 25 do 50 učenika.
U ekskurziji, koja je namijenjena djeci iz dijaspore, moraju uzeti učešće pet nastavnika/učitelja ili roditelja, a prednost imaju djeca koja dosad nisu uzimala učešće u ekskurzijama koje je organiziralo Ministarstvo za Dijasporu.
Djeca će posjetiti kulturno-historijske spomenike i druga znamenja, institucije Republike Kosovo i dr., dok će detaljna Agenda naknadno biti izrađena.
Mjesto i polaska i povratka će biti mjesto gdje djeca stanuju/borave na Kosovu, mjesto koje odgovara najvećem broju učesnika iz datog regiona; ako se radi o nekom selu, onda polazak iz datog sela. Ukoliko većina djece bude iz nekog grada, onda će se naknadno dogovoriti mjesto polaska i povratka iz datog grada.
Vodič ekskurzije, izabran od strane roditelja čija će djeca uzeti učešće, treba ostaviti svoj kontakt telefon u državi gdje trenutno živi, kao i broj telefona koji će koristiti tokom boravka na Kosovu. 
U e-mailu potvrde učešća treba poslati sljedeće podatke za učenike i nastavnike/učitelje: ime i prezime, godina rođenja, mjesto boravka u dijaspori (država), mjesto porijekla sa Kosova. Potvrde učešća se prihvataju jedino putem e-maila sa naznačenim podacima o učeniku.
Važno je napomenuti da će Ministarstvo za dijasporu pokriti troškove ručka i transporta za učesnike.
Svakoj ekskurziji će se pridružiti neko od osoblja ispred Ministarstva za dijasporu.
Kontakt emailovi za više informacija i slanje potvrda:
mirsad.mustafi@rks-gov.net
ymer.avdiu@rks-gov.net 
Tel: + 386 49 903 269 (Mirsad) 
Rok za prijavu: 07.07.2014. do 16h