U Dragašu je održana peta Izborna skupština Demokratske stranke Vatan na kojoj je ponovo izabran aktuelni predsjednik stranke. Skupštini su prisustvovali lokalni dužnosnici, predstavnici političkih partija, koalicioni partneri kao i predstavnik CIK-a.

Skupštini se obratio aktuelni predsjednik Usmen Baldži koji je podneo izveštaj. U svom govoru je spomenuo kratku historiju stranke.
“Demokratska stranka Vatan kao politička partija osnovana je 18. maja 2004. godine, ali kao ideja na političkoj sceni Kosova postoji od 1990. godine. Stranka od osnivanja djeluje kroz Koaliciju Vakat i pobjednik je na svim lokalnim i centralnim izborima i nezaobilazan faktor formiranja lokalnih i centralnih institucija u R. Kosovu. Zadržali smo  modernu političku organizaciju sa razvijenom partijskom infrastrukturom, tako da smo jedna od najorganizovanijih partija u regionu. U svom dosadašnjim radu činili smo sve kako bismo na najbolji način zastupali interese naše zajednice. Zaslužni smo što je naša zajednica respektovana od svih. Otvoreni smo za saradnju sa strankama iz naše zajednice, ali i sa strankama iz drugih zajednica. To smo dosad pokazali, kako na lokalu tako i na centralnom nivou“. 
U nastavku svog govora kroz nekoliko tačaka je nabrojao uspehe stranke i izazove koji predstoje i dodao: „Mnogo puta do sada pokazalo se da smo oko krupnih pitanja kao partija i koalicija donosili ispravne odluke. Nova administrativno-teritorijalna organizacija države, regionalizacija i osnivanje novih opština, posebno opština sa bošnjačkom i goranskom većinom (Rečane, Gora/Drahgaš, Vitomirica), prekogranična saradnja i otvaranje graničnih prijelaza prema Makedoniji i Albaniji, aktivna institucionalna saradnja države sa našim iseljenicima i dijasporom su prioriteti Demokratske Stranke Vatan u narednom periodu.
Naš program je jasan i mi podjednako zastupamo i Bošnjake i Gorance i zbog toga niko nema pravo da osporava našim članovima da obavljaju najviše funkcije u opštini“.
Skupštini su se obratili i gosti, ministar za Regionalni razvoj Rasim Demiri, Afit Zulji, koalicioni partner kao i predstavnik CIK-a u Dragašu Haxhi Berisha. 
Skupu se obratio i stari predsjednik stranke Sadik Idrizi. U svom govoru je istakao da je Demokratska Stranka Vatan jedini legitimni predstavnik i naslednik ideja Stranke Demokratske Akcije iz devedesetih godina. “Bošnjaštvo je naš najbolji izbor, Goranstvo je naša tradicija i kultura. Najveća naša greška je što smo Goranstvo prepustili nedomaćinima. Ako neko širi kulturu Gore to smo mi. Ako je neko nešto napisao o Gori, iskreno, ljudski, to smo mi. Oni Goru proživljavaju kao putujući circus u autobusu Niš Expressa”. U svom daljem govoru je istakao: “Politika ima tri elementa. Prvi i osnovni element je ideja. Druga stvar zbog koje se ulazi u politici je interes. Treća stvar je inat. Najbolja kombinacija u politici je broj jedan ideja i broj dva interes. Ali ako imamo interes na prvom mestu, broj dva inat onda smo kratkotrajni i nemamo kvalitet. Bez ideje mogu  se praviti kombinacije, ali ako izbacimo ideju, mi ne postojimo, niti kao politički subjekat niti kao politika. Želim da ova partija i dalje ostane u koaliciji Vakat i da se zadrži parlamentarna grupa na centralnom nivou. Bez poslaničkog kluba u Parlamentu Kosova nemamo snage. Želim da izaberete najbolje rukovodstvo. Rukovodstva su prolazna ali sačuvajte jedinstvo u partiji”. 
Nakon oficijalnog dijela Skupštine rad je nastavljen, izmenjen je i dopunjen statut stranke i izabran novi Glavni odbor u stalnom sastavu od 22 člana, kao i ostali organi stranke. 
Aktuelni predsjednik stranke Usmen Baldži je nakon reizbora izjavio: "Reizbor na petoj Skupštini Demokratske Stranke Vatan za mene je ne samo davanje podrške poverenja, nego jedna obaveza koja u Gori među Bošnjacima Gore i Kosova, daje mi za pravo da budem odgovorniji, mnogo više da se zalažem za ostvarivanje prava svih, u ovom slučaju Bošnjaka Kosova. Takođe da u Gori osiguram siguran opstanak i da Gora zauzme mesto koje joj pripada u institucijama" i dodao: “Ovo je za mene poverenje i obaveza i odgovornost da zajedno sa svim ljudima u Vakatu i Vatanu u Dragašu opstanem i da u Goru za razliku od drugih partija donesem stabilnost, ekonomski razvoj i sigurniju budućnost”.