U Prizrenu je održan 3. Kongres Nove demokratske stranke na kojem je za predsjednicu ponovo izabrana Emilija Redžepi. Ovo je njen treći mandat.

Redovnom kongresu su pored rukovodstva i delegata stranke prisustvovali mnogi zvaničnici iz političkog, kulturnog i javnog života Prizrena i mnogih drugih gradova Kosova, kao i gosti iz Sandžaka i Crne Gore.
Emilija Redžepi je u svom obraćanju istakla da je ovo još jedan dan posvećen zajedničkim ciljevima, napretku Nove demokratske stranke i zajednice koju predstavljaju i da su svojim radom dokazali da nema napretka NDS-a bez prosperiteta njenog naroda. 
"Vreme formiranja NDS-a je bio ozbiljan test za mladu, kosovsku i prizrensku demokratiju jer smo morali smoći hrabrosti za jedan potpuno drugačiji politički stav lišen improvizacija i populizma uslovljenim ogromnim nezadovoljstvom u drugim političkim partijama. Snažnog sam uvjerenja da je formiranje NDS-a bila potreba u artikulaciji jedne nove politike koja neće biti gubitnička, koja izlazi iz okvira inferiornosti i vraća dostojanstvo i nadu u budućnost narodu kojem je ono bilo poljuljano, uzdrmano čak i izgubljeno. U tim teškim vremenima, u kojem se nalazio naš narod usled košmara, haosa, čak i tragičnih događaja, stvorili smo oazu mira, međusobnog uvažavanja, dijaloga i nade u bolje sutra kao posledicu dobrih odnosa unutar samog političkog subjekta kojeg mi prestavljamo. Pokušavamo da taj optimizam, hrabrost, toleranciju i dijalog što nas krasi, prenesemo na narod i da kroz institucije kosovske države stvaramo bolju i sigurniju budućnost za sve građane Kosova", rekla je predsjednica Redžepi. 
Ona je prisutne upoznala sa strateškim pravcima djelovanja ove stranke u narednom periodu.
“Finalizacija stvaranja opštine Rečane će nedvosmisleno dovesti do prosperiteta našeg naroda koji živi na prostoru Župe. Ona će pružiti prostor da određene društvene i ekonomske odnose uredimo na način međusobnog uvažavanja i poštovanja afirmišući specifičnosti ovog dela kosovske države. U tom pravcu moramo biti jedinstveni i u kontinuitetu vršiti pritiske na institucije Republike Kosova u realizaciji dugogodišnjeg obećanja kosovskih zvaničnika. Drugo strateško delovanje mora biti usmereno u pravcu osnaživanja obrazovnog procesa Bošnjaka kroz njegovo povezivanje sa obrazovnim institucijama BiH, Sandžaka i drugih susednih zemalja kao i njihovoj pomoći pri obezbeđivanju udžbenika i neophodne stručne literature, seminara za prosvetne radnike kao i drugih radnji koji će podići kvalitet nastavno-obrazovnog procesa Bošnjaka Kosova”, istakla je predsjednica NDS-a.
Skupu se obratio i Muamer Zukorlić, predsjednik Bošnjačke demokratske zajednice i poslanik u parlamentu Srbije koji je istakao važnost politike pomirenja i principa na kojima ona počiva, posebno insistirajući na pomirenju svih naroda Balkana do kog mora doći kroz istinu.
"Svaki narod ima pravo na istinu i dokazivanje istine jer je to put koji nam dugoročno garantira svijetlu zajedničku budućnost. Utvrđivanje istine ne bi smijelo da smeta nikome, ni jednome narodu niti pojedincu. Na Balkanu su svi narodi ravnopravni, a shodno etnogenetskom supstratu predstavljaju jedinstvo različitosti velikih naroda iz prošlosti na kojem se, uz Bliski Istok, temelji savremena civilizacija i na tim vrijednostima trebamo graditi budućnost."
On je čestitao predsjednici Redžepi i Novoj demokratskoj stranci i bošnjačkoj zajednici na Kosovu na dosadašnjim uspjesima i istakavši da su Bošnjaci Sandžaka uvijek tu za svoju braću sa Kosova.
Prisutnima se obratili i Enver Hoxhaj, ministar vansjkih poslova, Cemil Luma iz Turske narodne partije, Kujtim Paqaku, zastupnik romske zajednice i Haxhi Avdyli, predsjednik ogrnaka LDK-a u Prizrenu.
Poslije svečanog dijela Kongresa, počeo je njegov radni dio, gdje su izabrani stranački organi i stalni sastav Glavnog odbora.