Predsjednica NDS-a se obratila u Skupštini

Skupština Kosova je na današnjoj sjednici razmatrala Prijedlog zakona o budžetu za 2017. godinu i nekoliko drugih prijedloga zakona. Prisutnima u Skupštini se obratila i predstavnica bošnjačke zajednice, poslanica Nove Demokratske stranke Emilija Redžepi, koja se osvrnula na niz tačaka.

Ona je između ostalog govorila o korišćenju sredstava za zajednice u okviru dodjeljenog budžeta Kancelariji za pitanje zajednica u okviru Ured premijera iz kategorije subvencije tranfera, kao i dodjeljeni budžet za ministarstvo zajednice i povratak za kapitalne projekte koristi se u skladu sa programom za zajednice usvojen na sjednici Vlade.

U govoru je pomenula da unazad nekoliko godina postoji veliki problem i da su te probleme i problematiku iznosili nekoliko puta u parlamentu.

"Što se tiče kapitalnih projekata, to ministarstvo za zajednice i Ured premijera ima milionsku cifru tih projekata koji su postali samo vlasništvo srpske zajednice. Ja vas molim da izvršite jednu analizu i korigujete to da bi predstavnici Bošnjaka, predstavnici Turaka, predstavnici Aškalija, Roma i Egipćana i sve druge zajednice koje žive na Kosovu imali dostupna ta sredstva koja su od prioritetne važnosti za sve nas", rekla je Emilija Redžepi.

Dalje u toku obraćanja je uputila kritiku ministarstvu za javnu administraciju gdje se i dalje ne poštuje zakon o zaposlenosti manjinskih zajednica u javnim institucijama.

"I pored toga što je komisija za zajednice napravila radnu grupu koja će kontrolisati zaposlenost pripadnika manjinskih zajednica i pisanim putem obaviještavati parlament, ja vas molim još jednom da imate to u obzir i da ima posebna stavka budžeta za tu komisiju koja će to raditi na terenu", dodala je Redžepi.

"Ministarstvo za poljoporivredu i dalje ograničava predstavnike manjinskih zajednica da konkurišu za projekte kapitalnih investicija za agropoljoprivredne grane, za podstrek svih naših poljoprivrednika u svim sredinama u kojima žive Bošnjaci i prije svega akcenat je na prizrenski kraj, župski kraj. Također je i predsjednik parlamenta sam obećao predstavnicima Leposavića, odnosno Bošnjacima koji žive u selu Rvatska da će ove godine imati veća ulaganja što se tiče projekata u poljoprivredi", rekla je ona.

Tokom obraćanja se zahvalila ministru Ministarstva za ambijent zato što su zaustavili netransparentnu i nelegalnu gradnju hidrocentrala u župskom kraju koja je u samom startu bila dominantna.

Uputila je apel ministarstvu da utiče, odnosno da ima bolji razvojni plan za Prevalac, da ima bolji razvojni plan za pijaću vodu u tom kraju, u župskim selima i da se radi na konstituisanju svih kanalizacionih mreža po svim našim selima kako bi ona ušla u sistem vodovoda.

Kada je riječ o ministarstvu za infrastrukturu Redžepijeva se zahvalila kolegi Besimu Beqaju koji je dao podršku ispred PDK grupe za izgradnju puta Prizren - Rečane. Spomenula je i prošlosedmični sastanak u Rečanu kojem su prisustvovali ministar Rasim Demiri, ministar Avdullah Hoti i Lutfi Zharku.

"Zahvaljujem se na podršci ali bih željela da svima nama i našim građanima objasnite da li će taj projekat biti saniranje tog puta, rekonstrukcija, izgradnja nekih potpornih zidova ili će biti izgradnja tunela. Prošle sam godine razgovara sa ministrom i on je rekao da su to milionske cifre i da mora uključiti međunarodni faktor kako bi došli do te sume novca. U svakom slučaju ta inicijativa je podržana i jako je bitno da taj put prođe zbog sigurnosti svih građana koji koriste taj put."

Velike kritike je uputila ministarstvima za ekonomski razvoj, ministarstvo za trgovinu i industriju ali i lokalnih opština koje nemaju dobar razvojni ekonomski plan za manjinske zajednice.

"Nemaju dobar pristup za investitore koji žele ulagati u tim krajevima, a niti mi imamo neka ovlašćenja da donosimo te investitore kako bismo otvorili nova radna mjesta, odnosno fabrike koje bi zapošljavale naše ljude a samim tim i zaustavili migraciju stanovništva iz ovih krajeva. Sve sam ovo govorila upravo iz razloga zato što se proces decentralizacije za bošnjačku zajednicu nalazi u statusu quo iako nam je puno puta obećano da će to biti. Kada bi samo imali svoje opštine, poput opštine u Župi, odnosno Rečane, onda bi naš strateški plan bio razvojni ekonomski plan tog kraja uz sve zaštitne mehanizme lokalnih institucija", rekla je Emilija Redžepi.

Spomenula je da će i dalje vršiti stalan pritisak na Vladu po pitanju procesa decentralizacije i dobijanja svojih opština.

Na kraju je govorila i o radovima na izgradnji Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu.

"Želim izneti pozitivan primjer i zahvaliti se ministru za kulturu, Kujtimu Shali i svojem kolegi Antonu Quniju koji je pomogao da dobijemo veliki projekat, koji se već realizuje, a to je izgradnja Bošnjačkog kulturnog centra u Prizrenu i zahvaljujem se ispred svih Bošnjaka opštine Prizren, jer je to nacionalni projekat", rekla je na kraju svog obraćanja Emilija Redžepi.