Poruke mira iz Prizrena

Iza ovog događaja stoje bošnjačke nevladine organizacije u Prizrenu, kao što su Bošnjak-KS, Bošnjačka kulturna zajednica, a podršku je pružio Direktorijat za kulturu, omladinu i sport opštine Prizren.

Povodom obilježavanja 20 godina od genocida u Srebrenici, u četvrtak, 9. jula. 2015. godine sa početkom u 17 sati održaće se "Prizrenski marš mira za Srebrenicu".
Nesim Kalajdžini iz NVO Bošnjak-KS u izjavi za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, navodi da je ovo drugi put, nakon prošle godine, da se u Prizrenu održava "Marš mira za Srebrenicu".
 
"Mi smo putem društvenih medija, naših portala, radio stanica i svih drugih medija pozvali sve građane Prizrena, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, da se odazovu sutrašnjem događaju, da se pridruže Bošnjacima širom svijeta koji se različitim manifestacijama prisjećaju te kobne 1995. godine, kada je ubijeno više od 8,000 Bošnjaka", kazao je on. 
Marš mira kreće u 17 sati iz Sportskog centra u Prizrenu, a završava se u centru grada - Šadrvanu gdje će uz Ilahije bitii izveden performans "Srebrenički cvijet". Nakon toga, u znak mira će biti pušteni golubovi i baloni. 
 
Kalajdžini dodaje da očekuje veliki odziv ljudi zato što je interesovanje veliko. Biće organizovan i prijevoz iz okolnih sela do Prizrena. 
 
On dodaje da će se poslije marša organizovati i putovanje za Potočare, uz podršku Američke ambasade i Ministarstva za kulturu, omladinu i sport. 
 
"Ja sam prije mjesec ipo posjetio Potočare, posjetio Srebrenicu i sastao sam se sa predsjednicom Udruženja Majke Srebrenice, gospođom Hajrom Ćatić, koja mi je dala čvrsta obećanja da će nas uskoro posjetiti i da će biti gost našeg grada. Ona zna za Bošnjake na Kosovu, zna da znamo mnogo o Srebrenici, a od naše posjete zna još više, kada smo joj rekli da mi saosjećamo Srebrenicu, i da je nama Srebrenica podjednako u tužnom sjećanju, kao i svakom Bošnjaku", kazao je on.