Međunarodni dan pismenosti

Širom svijeta obilježava se Međunarodni dan pismenosti. Na Kosovu prema posljednjem popisu stanovništva, 55.001 osoba ne zna da čita i piše, što je 3,2% ukupne populacije i 3,9 % osoba starijih od 10 godina.

Zamjenik ministra za obrazovanje Kosova, Usmen Baldži u izjavi za program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2, kaže da ministarstvo već duži niz godina u suradnji sa opštinskim direktorijatima sprovodi strategiju organozovanjem neformalnog obrazovanja, i tako utiče da se postotak nepismenih osoba na Kosovu smanji.
Usmen Baldži
"Dugi niz godina je Ministarstvo obrazovanja strategijama uticalo na opštinske direktorijate da se procenat nepismenosti smanji, tako da je to i učinjeno. Istina je da je procenat nepismenosti bio veći ali on na Kosovu drastično pada. Trenutno je 3,2 posto ali ministarstvo i direktorijati obrazovanja strategijom imaju za obavezu da identifikacijom nepismenih uključe građane u neformalno obrazovanje, besplatno, i tako 'natjeraju' građane Kosova da se opismene. To direktorijati permanetno imaju za zadatak da rade", kazao je Baldži.
On poručuje da nekada i sami roditelji, NVO ili građani koji se bave zajednicama traže od direktorijata za obrazovanje da se to desi.  
"Drugo je ako se neko ne prijavi i ministarstvo, odnosno, direktorijati ga ne identifikuju, to je drugo. Ali ministarstvo ima projekte, besplatno, da se ljudi opismenjuju ili završavaju osnovne škole. Čak imamo i neformalno ili vanredno obrazovanje i u srednjem obrazovanju, gdje učenici za godinu dana mogu dobiti dvije, tako što na kraju prvog i drugog polugodišta pohađaju šesto-nedjeljnu nastavu i tako zavše srednje škole".
Ismet Marković
Kosovski književnik Ismet Marković kaže da u bošnjačkoj zajednici nije zabilježen veliki pad pismenosti.
"Pismenost na većim nivoima moguće je da opada, to je kvalitet pismenosti, a sama pismenost, elementarna, ne bih rekao da je nešto manja... Objektivno se mnogo manje nego ranije čita. Danas na pad nivoa čitanosti knjiga utiče tehnologija. I radio i TV su na udaru novih tehnologija, internet reagira brže, pa se i gledanost smanjuje, a kamoli čitanost. Čitanost je mnogo manja, površinski se pristupa sticanju spoznaja kulture, tačno je da se napušta jedna istina o nezamjenjivoj ulozi knjige, i tačno je da je pad čitanosti evidentan", rekao je Ismet Marković.