Narod hoće konkretne rezultate

Od bošnjačkih političkih subjekata, najviše glasova odnijela je Koalicija Vakat sa 5.897 glasova, odnosno 0,86 %. Na drugom mjestu je Nova Demokratska Stranka sa 2.490 glasova. Centar Demokratske Unije dobio je 1.163 glasa, a Bošnjačka Jedinstvena Lista 1.122.

Parlamentarim izborima na Kosovu odazvalo se 42 posto birača, od 1.782.454 registrovanih birača. Izbori su protekli mirno, bez incidenata koji bi ugrozili ovaj proces. 
Na osnovu 98 posto prebrojanih glasova, pobjednik ovih parlamentarnih izbora na Kosovu je Demokratska partija Kosova Hashima Thaçija sa osvojenih 30,78 % glasova, a potom slijedi Demokratski savez Kosova sa 25,84 %, pokret Samoopredjeljenje sa 13,55 %, Alijansa za budućnost Kosova 9,65 % i ‘Nisma’ 5,26 %. Izborni prag nije prošla Alijansa novo Kosovo Behgjeta Pacollija, koja je do sada bila u vladajućoj koaliciji. 
Od bošnjačkih političkih subjekata, najviše glasova odnijela je Koalicija Vakat sa 5.897 glasova, odnosno 0,86 %. 
Na drugom mjestu je Nova Demokratska Stranka sa 2.490 glasova.
Centar Demokratske Unije dobio je 1.163 glasa, a Bošnjačka Jedinstvena Lista 1.122. 
Stranka Demokratske Akcije dobila je 986 glasova, Bošnjačka Starnka Demokratske Akcije Kosova dobila je 815 glasova. 
Ubjedljiva pobjeda Koalicije Vakat u odnosu na ostale bošnjačke političke subjekte, predstavlja veliko iznenađenje, ocjenjuju analitičari.
Sahit Kandić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Kosova kaže da je očekivano bilo da Bošnjaci u Parlamentu Kosova budu zastupljeni sa tri političke partije. Međutim, prema njemu, ovakav rezultat je pokazatelj većeg rada i boljeg programa koalicije Vakat. 
"Koalicija Vakat je svojim nastupima bila daleko ozbiljnija. Uvjerili su birače da su subjekat koji radi na dugoročnom planu. Relativno su dobro tretirali tematiku zašta su i nagrađeni.
Kada je riječ o NDS-u, on ima jednu biračku mašineriju koja je uvijek ista. Kada se radi o ovim novim listama, tu se dešavaju neke unutrašnje pomjeranja. Jednostavno, ne postoji plan i program kod tih stranaka što je rezultiralo ovakvim posljedicima. Sami glasači ih ne smatraju ozbiljnim”, kazao je Kandić.
On dodaje i da je predizborna kampanja u trajanju od 10 dana uticala na ovakav rezultat. 
"Bio je jako kratak rok za odlučivanje samih birača, kampanja je bila kratka i trebalo se brzo opredijeliti. Narodu trebaju promjene, ali narod hoće sigurne i pozitivne promjene.Niko drugi nije nudio pozitivne promjene osim ličnih.
Jednostavno, glasači se prije opredijele za koaliciju Vakat, koja je dokazana, nego za neke koji nemaju jasnu viziju onoga o čemu pričaju. Bošnjacima treba stabilna politika.To su vidjeli u koaliciji Vakat i NDS-u, i normalno je da odaziv bude veći za njihove programe. Svi ostali su se promovirali na račun populizma”, zaključuje Kandić. 
Poslanici ispred bošnjačke zajednice koji će biti u narednom sazivu Skupštine Kosova, sigurno će se se suočiti sa brojnim izazovima, smatraju analitičari.
Prema Mehmedu Ćemanu iz Pećke Banje, inače poznavaoc bošnjačke političke scene, sljedeći parlamentarni saziv će se suočiti sa brojnim neriješenim pitanjem, kao sto su pitanje decentralizacija, obrazovanje, zdravstvo…
On je u izjavi za program na bosanskom jeziku Radio Kosovo 2, kazao da će najveći i najbolniji izazov za bošnjačke predstavnike biti formiranje Specijalnog suda za Kosovo, a koji obuhvata navodne ratne zločine za pre i poslije ulaska medjunarodnih snaga na Kosovo.
“Krajem 1999, 2001 i 2002 stradalo je najvise Bošnjaka, i zbog toga će naši predstavnici u parlamentu morati da suradjuju sa Eulexom, Tužilaštvom, Tribunalom. Kao direktni predstavnici Bošnjaka, moraće da daju podatke, a što će biti jako teško. Drugo, što će biti jako važno za nas a teško za naše predstavnike je nastup odnosno neka vrsta političkog prestrojavanja prilikom procesa i formiranja Zajednice srpskih opština.Tada će doći do fromiranja dva bloka u Parlamentu Kosova, albanskog i srpskog, a gdje će naša zajendica biti minorno mala, sa dva-tri poslanika, a morače da za svoje prijedloge ili projekte traže podršku i od jednih i drugih. Biće to jako teško pitanje koje će morati da riješe”, kazao je Ćeman.
Ćeman takodje naglašava da buduće predstavnike bošnjacke zajednice očekuje neriješen problem decentralizacije koji se, prema njemu, poslije svih datih obećanja mora riješiti. Zatim, potrebna je intenzivnija suradnja i rad sa Bosnom oko priznavanja dokumenata.
“Taj proces nas je do sada mimoilazio, mada je za neke teritorije jako kasno, kao što je to slučaj sa Vitomiricom. Ali toliko je bilo obećanja da će i to morati da se riješi.
Zatim, tu je suradnja sa Bosnom, priznavanje dokumenata koje je od velikog interesa za Bošnjake. Takodje, treba se posvijetiti i oblasti zdravstva, kulture i obrazovanja. Posljednih 15 godina smo zatvoreni u neke obrazovne profile. Proizveli smo veliki broj učitelja i biznismena, a nemamo ni jednog veterinara, inžinjera, arhitektu. Opet smo se zampleli radi interesa nekog užeg kruga”. 
Ali kao najključnije pitanje on ističe nacionalno jedinstvo koje su tokom kampanje zagovarale sve bošnjačke partije. 
“Narod je više zasićen prevarama, hoće konkretne rezultate i konkretne odgovore na neriješena pitanja”, kazao je Mehmet Ćeman. 
Direktor bošnjačkog intelektualnog kruga, Ismail Ramović, kaže da će ovi izbori u mnogome utjecati na veću demokratizaciju kosovskog društva, a samim tim i na veću demokraciju u samoj bošnjackoj zajednici.
“Bošnjacka zajednica shodno svojoj brojci nemože da očekuje neke velike doprinose u smislu da ona može da kreira odnose u samom Kosovu, ali ona može da da doprinos u razvoju čitavog kosovskog društva.Ništa revolucionarno se neće desiti, pogotovu zato što broj poslanika koji će sada biti u parlamentu, a koji će biti iz bošnjačke zajednice, će se smanjiti u odnosu na raniji period. Samim tim tri poslanika u kosovskom parlamentu će prestavljati ne toliko veliku brojku koja ce uslovljavati nekakvo formiranje Vlade, u tom smislu.”
On dodaje da će najveći izazovi za bošnjačke zastupnike biti pitanje opština sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, znači njihovo verificiranje, a u okviru njih jačanje ekonomije, i samim tim veća zaposljenost, naročito mladih.
"Najvećim dijelom sve bošnjačke partije koje gravitiraju na prostoru Kosova potenciraju pitanje opšina sa većinskim bošnjačkim stanovništvom.U tom smislu, vjerovatno će svi poslanici koji se nadju u kosovskom parlamentu tražiti mogućnost ili način da se taj posao odradi do kraja, zato što je bilo znakova od Vlade da će to ići u parlament, i da će Vlada to verificirati kada za to dodje trenutak. U tom smislu, pošto znamo da su na predizbornim skupovima sve partije potencirale taj segment, i dali ključnu važnost tom pitanju.
Drugi važan segment je ekonomski razvoj, i procenat nezapošljenosti unutar bosnjačke zajednice je ogroman, i po nekim statističkim podacima iznosi 70 posto a možda je i veći, jer se u većini slučajeva u obzir ne uzima ženska populacija, nego samo muški spol. Znači, drugi segment na kojem bi trebalo da porade budući parlamentarci je zaposljenost. Prosto rečeno, ekonomsko stanje je veoma loše. Postoji tihi egzodus stanovništva, svakim danom nam mlada populacija napusta prostor Kosova, i to je najveći, gorući problem sa kojim se kosovsko drustvo momentalno suočava”, zaključuje Ramović.