BSK čestitka i apel za jedinstvo

Obzirom da je završen izborni proces na Kosovu, za lokalne predstavnike i predsjednike opština, Bošnjački savjet Kosova želi čestitati bošnjačkoj zajednici i partijama na Kosovu na ostvareni rezultat i veliku izlaznost, pogotovo u Prizrenu, i time smo pokazali da smo oduvijek bili i ostali za integraciju naše zajednice u kosovsko društvo koje stremi ka Evroatlanskim integracijama.

Želimo čestitati partijima NDS, CDU, SDA, Inicijativi za Istok i Inicijativi za bolju budućnost iz Leposavića na lokalnim pobjedama, a takođe i ostalim političkim subjektima koji su dobili povjerenje od građana i osvojili mjesta pri opštinama.
Na ovim izborima, kao nikad prije, našu zajednicu će u SO Prizren predstavljati 5 odbornika, zato pozivamo sve političke prvake te same odbornike da ostave lične sujete po strani i zajedničkim nastupom stupe u pregovore sa većinskim partijama kako bi se formirala većina u Skupštini Prizren, jer te većine neće biti kako trenutno stvari stoje ako u njoj ne učestvuje naša zajednica.
Političkim nejedinstvom bošnjačka zajednica je već dovoljno izgubila u prethodnom periodu. I poslije ovih izbora iako smo najbrojnija manjinska zajednica u Prizrenu, nećemo dobiti poziciju zamjenika gradonačelnika zbog političkog nejedinstva i rasparčavanja biračkog tijela na pet partija. Krajnje je vrijeme da naši, sada već legalno izabrani predstavnici pri Opštini Prizren, zajedno ujedinjeni krenu ka rješavanju problema koji tište naš narod.
Stoga krajnji je trenutak da se ravnopravno pregovara kada je podjela lokalne vlasti i postupi se onako kako svi postupaju kada je ovakva pozicija u pitanju, u tim zajedničkim  pregovorima (nikako odvojeno) potencirati probleme sa kojima se bošnjačka zajednica suočava i zatražiti njihovo rješavanje  u narednom periodu kao što su decentralizacija, zapošljavanje, obrazovanje, ravnopravna upotreba jezika, kapitalne investicije…
Svjedoci samo da je u predhodnom predizbornom  periodu bilo obećanja prije svega u vezi decentralizacije, nažalost do dana današnjeg se ništa nije ostvarilo, premda je trebalo da se desi dobijanjem Opštine Rečane na sjednici Vlade Kosova, za koju je bošnjačka zajednica na izborima za predsjednika podržala kandidata iz vlasti i time po kozna koji put pokazala svoju iskrenost dogovoru.
Zato, naši predstavnici u lokalnim i centralnim organima, BSK kao krovna organizacija NVO-a, intelektualci te cijela bošnjačka zajednica očekuje Vaše jedinstvo u narednom periodu kako bi najzad kao zajednica dobila ono što nam po zakonu pripada.