Misija OSCE-a na Kosovu i Kancelarija povjerenika za jezike započinje danas kampanju kako bi obavjestili javnost o zaštiti i unapređenju prava na jezik na Kosovu, objavljeno je na zvaničnim web stranicama ove misije.

Iz OSCE-a je saopšteno da će u tom pravcu danas u Prištini biti organizovan okrugli sto na kojem će učestvovati službenici sa opštinskog i centralnog nivoa.
Cilj tromjesečne kampanje je da se pojača nivo informisanosti o ulozi povjerenika za jezike, kao i o postojećim mehanizmima za zaštitu jezika i podnošenje žalbi koje su na raspolaganju javnosti, dodaje se u saopštenju.
Kampanja uključuje postere, brošure i radio spotove na albanskom, romskom, srpskom i turskom jeziku koji će biti distribuirani i emitovani širom Kosova.
Iako se na posljednjem popisu stanovništva za bosanski kao maternji jezik izjasnilo 28.989 građana Kosova, a bosanski kao nematernji govori još 47.779 Kosovara, Misija OSCE-a zanemaruje zvaničan podatak po kome je bosanski jezik drugi po upotrebi na Kosovu.
Da li je ovo propust u najavi ili ova kampanja o zaštiti i unapređenju prava na jezik u startu negira pravo Bošnjaka na jezik, ostaje da se vidi.