Na poziv "Udruženja folklornih ansambala Crne Gore", etnološko kulturno-umjetničko društvo "Mladi Talenti", na čelu sa Sadrijom Bajrom i KUD "Podgorski Biseri" iz Prizrena ovog vikenda su učestvovali na Trećem internacionalnom festivalu Folklora, etnologije i izvornog stvaralaštva u Baru, gdje su predstavili kulturu i tradiciju Bošnjaka Kosova.

Ove godine se, pored velikog broja posjetilaca i gostiju iz zemalja u regionu, okupilo desetak kulturno-umjetničkih društava iz Crne Gore i država u okruženju, kao i vrsnih pojedinaca koji su se prisutnima predstavili svirajući stare narodne instrumente poput gusala, gajdi ili dipli koji u nekim krajevima Balkana polako odumiru. 
Crna Gora: KUD “jEDINSTVO"-  Bar, KUD “Mijat Maskovic"- Kolašin, pjevačko društvo “Grbalj"-Radanovići, KUD “Etno-Harmonija” -Zatrijebac, guslar Milan Vujović, dvojnice Vukola Kljajević te diplar Stevo Cavor.
BiH: KUD “Hercegovina"-Trebinje
Albanija: Folk Dance Group “Rozafa"-Skadar
Hrvatska: Dubrovacki primorski svatovi-Dubrovnik
Srbija: gajdaš, frulaš, kaval-Nikola Stanisavljević
Kosovo: KUD “Podgorski Biseri"
Festival je svojom izložbom “Tradicionalna nošnja etničkih zajednica Republike Kosovo“ otvorio profesor Sadrija Bajra, u hali Centra za kulturu u Baru, gdje su pored nošnje iz svih zajednica bile izložene i mnoge rukotvorine kosovskih žena. Svakako je glavni cilj festivala zbližavanje i druženje mladih iz regiona sa ciljem da se izgrade novi mostovi prijateljstva i drugarstva
Dugogodišnji kulturni radnik i predsjednica KUD-a “Jedinstvo" iz Bara, Vera Kovačević je za naš web portal istakla da KUD postoji preko stotinu godina gdje radi hor, klapa i folklorni ansambl sa preko 50 članova svih generacija.
“Bar je sličan mnogim multietničkim gradovima na Balkanu, gdje spada i grad Prizren. Ovdje imamo i pravoslavce i katolike i muslimane, ne pamti se da se ikada dogodio neki međunacionalni eksces na toj osnovi i mi smo zbog toga veoma stretni”, kazala je Kovačević.
Slično govori i Lazar Božović, izvršni direktor UFACG i jedan od organizatora Festivala koji, između ostalog, ističe da posebno mjesto na festivalu zauzimaju djevojke KUD-a “Podgorski Biseri" iz Prizrena jer nose stare, lijepe i izvorne nošnje.
“Znamo da širom Balkana, u mnogim državama postoje čuvari kulturme baštine i još se uvijek prisjećamo kako izgleda nošnja, kako se igra stari korak, kako zvuči i kako se pjeva stara pjesma i koja muzika ide uz nju i još puno toga. Nakon direktnog prijenosa koncerta koju je prenosila državna RTCG javili su se građani mnogih naših gradova ali i dijaspore koji su se interesovali za vaše društvo, vašu nošnju, pjesmu i igru”, naglasio je Božović.
Protekli vikend je pokazao da kultura i umjetnost kao i pjesma i igra na Balkanu imaju svoju tradiciju ali i visoki nivo očuvanja kulturne baštine te da se svaki narod prepoznaje po svojoj nošnji, igri i pjesmi.