Za bošnjačke prvake na Kosovu

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke Bosne i Hercegovine (FMON) je za učenike prvih razreda u nastavi na bosanskom na Kosovu obezbjedilo 500 primjeraka početnice, kasni transport.

Na zahtjev Ministarstva obrazovanja nauke i tehnologije Kosova (MONT), Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke Bosne i Hercegovine (FMON) je za učenike prvih razreda u nastavi na bosanskom na Kosovu obezbjedilo 500 primjeraka početnice “Slovodar“, kasni se sa njihovim dopremanjem.
S obzirom da početnica za učenike prvih razreda u nastavi na bosanskom po kosovskom planu i programu još uvijek nije izrađena, MONT je donio odluku da se može koristiti udžbenik iz Bosne i Hercegovine.
“Mi smo podnijeli zahtjev za nabavku FMON-u i oni su spremni da za učenike u nastavi na bosanskom doniraju početnice. Međutim, pošto Bosna i Hercegovina još uvijek nije priznala Kosovo, udžbenike bi trebala dopremiti neka nevladina organizacija. Pošto je NVO “Memlečet“ i ranije dopremala udžbenike iz BiH mi smo ih kontaktirali i očekujemo da će naši prvaci uskoro dobiti svoj prvi udžbenik“, rekao je za naš portal zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži.
Sve udžbenike u osnovnom i nižem srednjem obrazovanju obezbjeđuje Ministarstvo obrazovanja Kosova i oni su besplatni.