Posjeta delegacije DSB-a Ljubiždi

Delegacija Demokratske stranke Bošnjaka (DSB) na čelu sa predsjednikom stranke Rasimom Demirijem posjetila juče Ljubiždu gdje je rukovodstvo ovog sela upoznala da je iz budžeta Kosova izdvojen značajan dio sredstava za realizaciju projekta izgradnje novog vodovoda.

U delegaciji DSB-a su pored predsjednika stranke bili i poslanica Duda Balje, predsjednik Glavnog odbora Nebija Aljilji i savjetnik potpredsjednika Skupštine Kosova Bahrim Šabani. Njih su ispred rukovodstva Ljubižde primili predsjednik mjesne zajednice Nehat Vehapi, njegov zamjenik Agim Neziri, član predsjedništva mjesne zajednice Senad Neziri i službenik u opštinskoj kancelariji u Prizrenu za pitanja  manjinskih zajednica Ajradin Alija.    
U razgovoru sa predstavnicima ovog sela o problemima sa kojim se svakodnevno susreću mještani, posebno je potenciran projekat izgradnje novog i modernog vodovoda koji je od prioritetnog značaja za ovo najveće selo u Podgori, u kome pored većinskog albanskog stanovništva, prema posljednjem popisu,  živi i 1.286  Bošnjaka. Problem pijaće vode je naročito aktuelan tokom ljetnjih mjeseci kada ili često nema vode ili je ima u vrlo malim količinama, tako da su česte restrikcije vode. 
Trenutni vodovod je izgrađen sada već daleke 1976. godine kada je selo imalo oko 400 kuća. Danas Ljubižda ima 6.000 stanovnika tako da sadašnji kapacitet vode ne zadovoljava ni minimum potreba.
Čelnici DSB-a su upoznali  rukovodstvo sela da je rebalansom budžeta Skupštine Kosova obezbjeđen značajan dio sredstva za projekat izgradnje novog vodovoda.
“Vjerujte da smo nakon mnogo napora, kroz rebalans budžeta kroz Komisiju za budžet i finansije u Skupštini Kosova uspjeli da izdejstvujemo da se izdvoje značajna finansijska sredstva za izgradnju novog vodovoda. Sredstva su izuzetno značajna i u dovoljnoj količini za početak i odvijanje radova na izgradnji novog vodovoda. Ukoliko ne budu dovoljna za realizaciju kompletnog projekta, potrudićemo se da ih opet obezbjedimo, kako bi svaki stanovnik sela Ljubižde imao pijaću vodu u svojoj kući“, istakla je poslanica Duda Balje. 
Ona je navela da su u toku ove godine obišli mnoga sela u regionu Prizrena, gdje su se u susretu sa mještanima iz prve ruke upoznali sa kakvim se sve problemima oni susreću i da nakon utvrđivanja prioriteta rade na njihovom rješavanju.
“Ljubiždu smo posjetili prije otprilike mjesec dana kada su nam meštani iznijeli probleme u vodosnabdjevanju i uzurpaciji imovine. Sada aktivno radimo na njihovom rješavanju“, rekla je Duda Balje. 
Sa druge strane, predsjednik mjesne zajednice Ljubižda Nehat Vehapi je rekao da je Ljubižda jedna mješovita sredina u kojoj živi i značajan broj Bošnjaka i da svi problemi koji se tiču ili su vezani za ovo mjesto nisu samo problemi grupe mještana ili jedne etničke zajednice, već problemi svih mještana koji u njemu žive. 
“Naš veliki i ključni problem je voda, koju više nemamo nego što imamo. Današnja vijest koja je stigla upravo od naših gostiju da su se našla finansijska sredstva za izgradnju novog vodovoda, izuzetno nas je obradovala, kako mene tako, vjerujem, i svakog našeg mještanina, jer to je, kako rekoh, naš veliki i gorući problem sa kojim se suočavamo, naročito tokom ljetnjih mjeseci kada mještani zbog restrikcije imaju vodu samo sat vremena ili dva. Ubjeđen sam da sa odobrenim sredstvima uskoro možemo krenuti sa radom, a vjerujem da će sredstva uspjeti pokriti čitav projekat i da ćemo ga uspješno privesti kraju“, istakao je Nehat Vehapi.
Vinetu Ganić