Bošnjaci Prizrena srdačno dočekali bošnjačku omladinu iz Skoplja i Hadžića kraj Sarajeva…

U sali Doma kulture “Xhemajli Berisha” u Prizrenu, u danu nazvanom “Dan kulture Bošnjaka Prizrena” prisutnima su se predstavila tri bošnjačka kulturno-umjetnička društva, KUD “Igman” - Hadžići - Sarajevo, KUD “Ljiljan” iz Skoplja te kao domaćini KUD “Šarski Behar”, predstavljena je i komedija “Bosanska Podvala” koja je prisutnima izmamila puno smjeha i pozitivnih reakcija.
Ideju za organizacijom ovakvog jednog druženja mladih Bošnjaka u regionu potekla je od članova Upravnog Odbora KUD “Šarski Behar” iz Prizrena koji su se na nedavnom Festivalu svjetskih kulturno-umjetničkih društava održanom u Istanbulu, u Turskoj, upoznali sa bošnjačkim omladincima iz Hadžića i Skoplja te poželjeli da se i dalje druže i predstave kolorit  iz bogate bošnjačke riznice kulture, historije a pogotovo tradicije folklora  na balkanskim prostorima. 
 â€œU ovom starom i  historijskom gradu Prizrenu spojili smo bošnjačku omladinu iz tri države, iz tri grada ali jednu naciju, kulturu i našu zajedničku tradiciju a to je, svakako, naša bošnjačka. Ovo je, vjerujem, samo prvi korak koji se desio ovog vikenda i  koji će biti uvod u ovogodišnju proslavu značajnog dana za sve Bošnjake na Kosovu, a to je Dan Bošnjaka Kosova koji se tradicionalno proslavlja 28. septembra, te je ovo jedno značajno povezivanje naših bošnjačkih KUD-ova našeg regiona jer u našoj matici BiH vrlo malo znaju o nama, tj. Bošnjacima Kosova. Ovo je  dakle jedan od naših zajedničkih predstavljanja  građanima Prizrena, Kosova a samim tim i našim Bošnjacima u regionu a posebno u BiH te se nadam da će prerasti u tradiciju”, istakao je menadžer KUD-a “Šarski Behar” Edis Jonuzi.
Najprije  je rukovodstvo KUD “Šarski Behar” dočekalo goste iz Hadžića u restoranu “Beska” u Prizrenu te su  zajedničkom  ručku i razgovoru prisustvovale i mnoge poznate javne i političke ličnosti Bošnjaka ovog regiona kao i  predstavnici Turskog Kfora, razmjenjujući utiske i doživljaje u kulturnim djelatnostima u njihovom državama.
Nakon svečanog ručka i  zajedničkog defilea kroz stari dio grada Šadrvan posjetili su Kompleks Prizrenske Lige gdje su zajednički dočekali članove bočnjačkog KUD-a “Ljiljan” iz Skoplja.
Nakon pauze od par sati uslijedio je pomenuti folk-spektakl gdje je malo reci da je spektakl protekao u izvanrednoj atmosferi, sa mnogo aplauza i puno smijeha, narocito pri kraju folklornog  predstavljanja bosnjackih KUD , tj u urnebesnoj komediji ,,Bosanska Podvala”. 
O samoj predstavi govori članica rukovodstva KUD-a “Igman” iz Hadžića, Jasmina Šeremet koja se prije svega zahvalila na gostoprimstvu te je naglasila da mostovi saradnje i prijateljstva Bošnjaka u regionu moraju biti daleko aktivniji i bliži… 
“U pitanju je drama ili vrsta komedije na kojoj je zastupljen zdrav i  iskren bosanski humor našeg “malog” čovjeka u BiH te govori o jednom Junuz agi, inače udovcu koji u poodmaklim godinama gubi svoju suprugu a tu su i  njegove komšije i  razne intrige koje dobivaju kulminaciju i na kraju rasplet i sve to se na kraju sretno i sa osmjehom završava”, - istakla je Šeremet izrazivši želju za gostovanje Prizrenaca u BiH kako kaže “što prije jer i mi vas želimo dočekati na ovako srdačan način”…
Uprkos svojoj mladosti, članovi ovog društva su izuzetno iskusni te imaju bezbroj nastupa u BiH ali i drzavama u regionu i Evropi. Trenutno broji oko 79 članova raspoređenih u četiri sekcije. Njihovi mladi članovi su istakli da će im ovo gostovanje u Prizrenu ostati u lijepom sječanju jer su od svoih vršnjaka i njihovih roditelja bili lijepo dočekani.
Što se tiče KUD-a “Ljiljan” iz Skoplja, za naš portal govori predsjednik društva Merhad Mahmutović:
“Dobili smo skoro poziv od rukovodstva vašeg KUD-a “Šarski Behar” koji nas je prijatno iznenadio i  obradovao te smo došli da zajedno održimo jedan koncert gdje želimo zajednički prezentirati našu bošnjačku kulturu, tradiciju i  naše folklore u regionu. Mi smo jedno, relativno, mlado društvo osnovano prošle godine gdje smo ja i moji saradnici došli na ideju da se osnuje jedno bošnjačko društvo u Makedoniji, a s obzirom na tradiciju i  kulturu tamošnjih Bošnjaka te promociju svih tih naših aktivnosti kroz našu kulturu, pjesmu i  igru. Prvi put smo u Prizrenu i  utisci su fenomenalni te se  vidi se da je svima vama, posebno našim kolegama iz KUD-a “Šarski Behar” veoma drago što su nas srdačno dočekali a nama je samim i draže te bih poželio da ovakva druženja u budućnosti bude što više ali ovoga puta da mi budemo u ulozi domaćina.” 
Potrebno je istači da se druženje mladih Bošnjaka iz regiona  koncerta nastavilo u noćnom klubu “Up-Club” gdje je žurka potrajala do ranih jutarnjih časova. Za dobar stimung i  dobro raspoloženje pobrinuo se bend Imeta Alije.
Veliko bošnjačko srce spojilo je tri grada i tri države i nadajmo se –  neka bude tradicionalno…