Specijalni izaslanik EU za Kosovo, Samuel Žbogar, posjetio je Dragaš, gdje se susreo sa najvišim predstavnicima dragaške opštine te zastupnicima iz ovog kraja, predstavnicima bošnjačke i goranske zajednice, dok je u posljepodnevnim satima obišao i Kruševo i Restelicu.

U okviru projekta "Vrijeme za Evropu" koji se realizira u svim kosovskim opštinama, Samuel Žbogar, specijalni izaslanik EU za Kosovo, posjetio je dragašku opštinu, gdje se iza zatvorenih vrata najprije susreo sa gradonačelnikom Salimom Jenuzijem i njegovim saradnicima. Nakon sastanka gdje se razgovaralo o aktuelnom trenutku funkcionisanja opštinske vlasti, odnosima zajednica, te o mogućnostima ulaganja u razvojnim projektima, izaslanik EU se obratio novinarima. 
Na pitanje da li je kancelarija specijalnog izaslanika upoznata sa zahtjevima bošnjačke i goranske zajednice o formiranju opštine, Žbogar je kazao da je upoznat samo sa zahtjevom o opštini u Župi.
"Meni je poslat zahtjev bošnjačke zajednice za formiranje opštine u Župi i o tome smo mnogo puta pričali sa bošnjačkim predstavnicima u Parlamenu Kosova i zanam da im je to jedan od najvećih prioriteta. Međutim, o tome odlučuje Vlada i Parlament Kosova", istakao je Žbogar. 
Samuel Žbogar u razgovoru sa predsjednikom opštine Salimom Jenuzijem i njegovim saradnicima / Foto: Gorapress
Poslije mini-konferencije za štampu, specijalni predstavnik EU za Kosovo, također, iza zatvorenih varata, susreo se sa predstavnicima bošnjačke i goranske zajednice, gdje je bilo riječi o procesu decentralizacije, stanju sigurnosti te mogućnostima za ekonomski razvoj ovoga dijela dragaške opštine.
Nakon Dragaša, specijalni zastupnik EU za Kosovo je u pratnji poslanika Hamze Balje i Murselja Haljiljija posjetio je Kruševo gdje se susreo sa farmerima ovog kraja, a zatim Restelicu, gdje se bliže upoznao sa infrastrukturnim problemom na samom ulazu u selo, kod tunela a posjetio je i mjesto resteličke tragedije.