Posjeta čelnika DSB-a Ljubiždi

Danas "Ljubižda miriše na gradić", ali ima i nagomilanih problema: Nedostatak pitke vode, uzurpacija naše zemlje, niski napon struje u donjem dijelu sela, dotrajali stubovi, neizgrađene bankine i trotoari glavne ulice i Dom kulture su neki od izazova, kaže predsjednik Ljubižde Nehat Vejapi.

Sinoćnja posjeta čelnika Demokratske stranke Bošnjaka (DSB)  prigradskom naselju Ljubiždi, jedna je u nizu nakon obilaska svih sela u Župi i Podgoru.  Danas Ljubiždani, kako ističu, zaboravljeni od, gotovo, svih političkih subjekata, pozitivno su ocijenili skup koji je za cilj imao da se kroz jedno opušteno druženje i uz razgovor sa zastupnicima u Paralmentu Kosova, Rasimom Demirijem zamjenikom predsjednika Skupštine Kosova, Dudom Balje, zamjenikom ministra za dijasporu Ćerimom Bajramijem, te i političkim savjetnikom premijera Thaçija Džezairom Muratijem, utvrde prioritetni problemi koji su se ispriječili u ovom najmnogoljudnijem bošnjačkom naselju u prizrenskoj opštini.
Skupu sa građanima su također prisustvo uzeli i Ajradin Alija, šef kancelarije za zajednice i povratak, Nebija Aljlji predsjednik Glavnog odbora DSB-a, Bahrim Šabani savjetnik člana predsjedništva Skupštine Kosova, te i Abdula Biljibani i Ismet Rustemović članovi GODSB-a.
Predsjednik DSB i zamjenik predsjednika Skupštine Kosova Rasim Demiri  je kazao  da je DSB kao nijedna druga partija  uspjela da nešto izvuče za sva bošnjačka naselja, osobito zahvaljući Dudi Balje koja je član Komsije za budžet Kosova.
"Nisu velike investicije, ali za jednu malu partiju itekako jeste”, kazao je zastupnik Demiri.
Nehat Vejapi predsjednik Ljubižde je, nakon što je iznio probelme svoga naselja, pohvalio suradnju PDK i koalicju Vakat na lokalnom i na centralnom nivou, potenciravši da danas “Ljubižda miriše na gradić”, ali da ima i nagomilanih problema. Nedostatak pitke vode, niski napon struje u donjem dijelu sela, dotrajali stubovi, neizgrađene bankine i trotoari glavne ulice, Dom kulture su neki od njih. 
“Premijer Thaçi je lično, ovdje u Ljubiždi, obećao da će se zalagati i riješiti problem vode, što je samo puko obećanje i ne služi datoj riječi jednog premijera”, kazao je Vehapi, a potom se osvrnuo na problem, kako se izrazio, “uzurpacije njihove imovine od strane opštinskih zvaničnika”. 
“Umjesto da oni, koji si dobili glasove od nas, dođu i popričaju sa nama, mi smo morali da protestujemo ispred Bijele kuće tražeći svoju pravdu. Ni tada se gradonačelnik nije udostojio da izađe pred nama. Njemu ne zamjeram, on treba hitno da ode sa funkcije, ali zamjeram onima kojima on smeta da dostojanstveno rade”.
Zastupnica Duda Balje, članica Komisije za zaštitu ljudskih prava i Komisje za budžet Kosova je istakla da se "problem oko oduzimanja zemljišta mora referisati Ombudspersonu i da se o njemu raspravlja u Komisji za zaštitu ljudskih prava."
Na sva ova otvorena pitanja koja muče Ljubiždane, čelnici DSB-a su prihvatili da u okviru svojih ovlašćenja zauzmu se da se problem prolongira na većem nivou, pa čak i iznese u parlamentu. A što se tiče problema sa pijaćom vodom, zastupica Balje je istakla da će se zalagati da se u toku rebalnsa budžeta Kosova uvrsti i projekat pijaće vode, vrednosti oko 80 hiljada eura, iako je budžet limitiran.
Istodobno je na ovom skupu istaknuto da su mještani Skorobište voljni dati “ciljani izvor” za potrebe Ljubižde.
Savjetnik premijera Thaçija Džezair Murati je okupljenim građanima Ljubižde istakao da je Podgor imao štete od bivšeg režima, ali da se sada nastavlja i od nekih iz današnje vlasti. 
"Doživljavate da imate probleme i da protestujete ovih dana. Došli smo da vidimo vaše probleme i da ih rješavamo, jer ovo nije predizborni skup. Došli smo da vidimo kako se sprovodi ravnopravnost jezika, obrazovanje, kakav je položaj, invalida, penzionera. Došli smo da popričamo o vašim problemima”, kazao je Murati a onda je istakao da je na sceni “korumpirano sudstvo” te da se "svijetla pale i da se mora negdje otkinuti", aludirajući na zadnje događaje oko ljubiždanske zemlje.
Zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami je i na ovom skupu govorio o značaju obrazovanja na bosanskom jeziku naših ljudi u dijaspori, posebno na očuvanju identiteta, kulture, običaja i vjere. Osvrnuvši se na zabrinjavajuće stanje u obrazovanju u Ljubiždi, gdje iz godine u godinu rapidno pada broj učenika u nastavi na bosanskom jeziku, poručio je:
“Na zadnjem popisu egzistira veliki broj Bošnjaka, i vi ste kao Albanci dužni da pomognete ovdašnjim Bošnjacima da konsoliduju valjano svoju nastavu. To nalaže demokratija Kosova, to nalažu konvencije i povelje o ljudskim pravima. Jer je obrazovanje na maternjem jeziku elementarno ljudsko pravo  svakog pojedeinca”, kazao je zamjenik ministra Bajrami.
Na kraju je zaključeno da se oko svih ovih potreba i problema Ljubižde formira tim u zajedničkom djelovanju radi njihovih rješenja, da se neki važniji praznici Bošnjaka, kao  što je Dan Bošnjaka, Osmi mart i drugi - obilježe u Podgoru.
Raif Kasi