Ministar zdravlja dr. Ferid Agani sa domaćinima ispred Glavnog centra familijarne medicine u Rečanima

Ministar dr. Agani: Ovdje se obavlja jako veliki rad i jedan veliki doprinos za Kosovo u uslovima koji nisu baš najidealniji. Potrebno je da se poveća kapacitet zaposlenih i da se osavremeni medicinska oprema u centru

Ministar zdravlja u Vladi Kosova dr. Ferid Agani posjetio je juče Glavni centar familijarne medicine u Rečanima, u Župi nadomak Prizrena, gdje je sa upošljenim zdravstvenim radnicima razgovarao o aktuelnim problemima i izazovima  za poboljšanje uslova unapređenja zdravstvene zaštite građana Župe.
Inače je ova posjeta upriličena na poziv zvaničnika Demokratske stranke Bošnjaka (DSB), zastupnika u Kosovskom parlamentu  Rasima Demirija i Dude Balje, te i zamjenika ministra za dijasporu Ćerima Bajramija.
O ličnoj karti, trenutnoj situaciji, o nedostacima i izazovima Glavnog centra familijarne medicine, ispred zdravstvenog osoblja, govorio je dr. Saud Huduti, šef ove zdravstvene ustanove. On je naglasio da u  centru radi jedan ljekar opšte prakse i jedan stomatolog, tri tehničara i jedan pomoćni radnik. Njemu su pod ingerencijom ambulante u Gornjem i Donjem Ljubinju, Manastirici, Mušnjikovu, Stružju, Planjanu, i Jablanici u kojima rade po jedan tehničar i ljekari koji ordiniraju dva puta nedjeljno. Prema njemu, sve ambulante su novoizgrađene ili proširene, izuzev gornjeljubinjske koja je ove godine u planu da se renovira.
"Suočavamo se sa problemom nedostatka kadrova. Mladi ljekari odlaze na specijalizaciji, pa posao nastave u većim gradskim centrima. Do 2004. godine u ovom centru radilo je četiri ljekara opšte prakse, od kojih su trojica otišli na specijalizaciju. Radio je i  pedijatar, internista, stomatološka služba u dvije smjene sa asistentom stomatologije i sedam tehničara.  Odavdje su otišla četiri tehničara: jedan je napustio posao i na njegovo mjesto niko nije primljen, drugi je prešao u Nebregoštu, a dvojica su povučena u Prizren. I na njihovim mjestima još uvjek nije niko primljen”, kazao je dr. Huduti i dodao da je tijekom prošle godine ovaj zdravstveni centar zabilježio preko 5100 pregleda u opštoj službi  i oko dvije hiljade u stomatološkoj.
Pored zahtjeva za upošljavanjem još, najmanje, dva ljekara opšte prakse i četiri tehničara, u toku razgovora sa ministrom dr. Aganijem istaknuta je potreba na osavremenjavanju centra kroz nabavku nekih medicinskih pomagala, posebno jednu suvremenu laboratoriju.
Ministar dr. Agani je izrazio svoju posvećenost projektima od značaja za centar. Iznio je uvjeravanja da će pomoći finansijski, obzirom da je ove godine Ministarstvo zdravlja povećalo svoj budzet, kako je izjavio, za 35 odsto.
"Ovdje se obavlja jako veliki rad i jedan veliki doprinos za Kosovo u uslovima koji nisu baš najidealniji. Potrebno je da se poveća kapacitet upošljenih i da se osavremeni medicinska oprema u centru. Vlada Kosova je donjela odluku da se grand za zdravstvo u opštinama poveća za 35 odsto. Što znači da će i opština Prizren za primarno zdravstvo izdvojiti veće grantove. Potrebno je da se napravi jedan argumentirani zahtjev opštinskoj vladi na adresu ovog centra. Da se u zahtjevu navede za povećanje kadrova za najmanje dva ljekara i četiri medicinska tehničara”, kazao je ministar dr. Agani.
Zastupnici u Kosovskom paralmentu Duda Balje i Rasim Demiri su pozitivno ocijenili današnju posjetu minsitra Aganija i obećali njihovu podršku.
“Mi ćemo zajedno sa zdravstvenim radnicima ovog centra napraviti projekat koji ćemo proslijediti Direktorijatu zdravstva opštine Prizren i pokušaćemo da jedan dio sredstava povučemo ovdje”, kazala zastupnica Balje.
“Današnji susret je od velike koristi. Dobili smo podršku ministra dr. Aganija, jer ovi ljudi  zaslužuju da imaju jedan suvremeni Centar familijarne medicine”, istako je zastupnik Demiri.
Zamjenik ministra dijaspore Ćerim Bajrami je također podržao potrebu za upošljavanjem novih zdravstvenih radnika, kao i podizanje kapaciteta laboratorije za potrebe žitelja Župe.
Nekoliko prisutnih u razgovoru sa ministrom zdravlja je potenciralo problem nostrifikacije diploma, na šta je ministar, kao i čelnici DSB-a, istakao daje to “politički problem”. 
Kao veliki kosmopolita i inetlektualac ministar dr. Agani podržava bošnjačku zajednicu u ostvarivanju njenih legitimnih prava na osnivanju nove opštine u Župi.
“Potreba za opštinom ovog dijela Kosova je sasvim opravdana.  Za mene je neosnovano da Župa nema opštinu. To treba ostvariti kroz politički razgovor i izmjenu zakona u parlamentu o decentralizaciji. Ima prostora da se razgovara, napravi dobar plan”, zaključio je ministar zdravlja dr. Agani.