Uz svečano otvaranje Kancelarije matične službe

"Nakaradno zakonski i lingvistički", najkraća je reakcija prijatelja na ovu tablu okačenu na Kancelariji matične službe u Rečanu, novosagrađenog objekta koji je svečano pušten u rad posljednjeg dana avgusta mjeseca.

Uzimajući kao polaznu osnovu Zakon o jezicima u Republici Kosovo, gdje je eksplicitno precizirana upotreba službenih jezika i pisma, (ne)namjerno je neko od zvaničnika opštinske vlasti u Prizrenu, noć prije svečanosti, okačio tablu kao potvrdu nacionalne i jezičke netrpeljivosti prema većinskim Bošnjacima u Župi. Rečane je Rečane i ništa više, a ni manje. A bošnjački predstavnici su, osim deklarativnog negodovanja, i ovoga puta bili samo nijemi posmatrači. Mogli su, u znak revolta, da napuste svečanost. Što da ne!
Ali krivica ne pada samo na njih, već i na gradonačelnika opštine Mytahera Haskuku, šefa opštinske administracije Osmana Hajdarija, i najzad lidera Samoopredjeljenja Albina Kurtija, koji su trebali da postave sebi pitanje zar nije patriotizam braniti Ustav i usvojene zakone države, očuvanje stečenih vrijednosti i poštovanje onih koji nisu u većini? Ili je neko baš ovdje odlučio da dokaže svoju nadmoć i "mišiće".
Ova tabla sa natpisom nije običan predmet. Nije usamljena i u moru je natpisa po institucijama, koji već godinama odslikavaju nesposobnost svih dosadašnjih opštinskih garnitura da oforme prevodilačku službu, kako bi najmultietničkija opština na Kosovu, ispoštovala svoje zakone, posebno one o nacionalnim i jezičkim pravima nealbanskih zajednica. 
Da ne zaboravim, u prijevodu sa albanskog na bosanski na tabli piše da se radi o "Kancelariji civilnog stanja"!?
Ne. To je - Kancelarija matične službe.
Nažalost, ovo nije jedini slučaj! Ali dokle?!