Rad za dobrobit građana

"U Skupštini Kosova se nalaze tri bošnjačka poslanika. Razgovaraću i sa njima da politička zastupljenost Bošnjaka u našoj državi ne bude samo radno mjesto nego da bude rad za dobrobit građana, a ne samo političara."

RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U epizodi 'Perspektiva' sa mladima u Prištini razgovara Albin Kurti, aktuelni premijer, koji je u vrijeme snimanja bio kandidat za tu funkciju. Producent je Mebius film iz Sarajeva. Emisiju vodi i moderira Mirela Priselac Remi.
Bošnjak Redžo Kojić je premijeru Kurtiju postavio pitanje koje se tiče nekvalitetnih udžbenika, ističući problem prijevoda udžbenika na bosanskom jeziku.
Redžo Kojić: Knjige koje dobijamo od 1999. godine, koje se štampaju u Repulici Kosovo, nisu kvalitetne, prijevodi su loši i imamo puno problema. Mene zanima to, da nam se ne desi kao i ove godine kada nam djeca 1. septembra nisu imala knjige, iskreno to me zabrinjava.
Albin Kurti: U Skupštini Kosova se nalaze tri bošnjačka poslanika. Razgovaraću i sa njima da politička zastupljenost Bošnjaka u našoj državi ne bude samo radno mjesto nego da bude rad za dobrobit građana, a ne samo političara. Mi moramo napisati nove nastavne planove i programe. Moram naglasiti da će veliki dio njih biti samo prijevodi zbog toga što fizika, matematika, biologija i drugi predmeti ne trebaju biti drugačiji na engleskom, njemačkom, francuskom, albanskom pa niti na bosanskom jeziku. Učiniću sve što mogu da se što prije završe novi nastavni planovi i programi ali ja ne mogu reći da će se u našem mandatu završiti, da ćemo učiniti sve da do 1. septembra 2020. godine djeca imaju knjige. Knjige će imati ali da li ćemo završiti sve nove nastavne planove i programe do ljeta sljedeće godine na način da se knjige odštampaju i rasporede do 1. septembra, to ne mogu reći danas ali ću učiniti maksimalne napore u vezi s tim.
Pogledajte video od 4:30 minuta.