Osnovnu i nižu srednju školu u Grnčaru kod Prizrena od danas će krasiti i slika ovog sela nastala daleke 1958. godine.

Nakon restauracije i digitalne obrade, slika "Pogled sela Grnčare", dvojice autora Nijazima Isakija (1936) i Remzija Maljićija (1936-2020), naslikane maja 1958. godine, od danas će krasiti hol nove škole u Grnčaru.
Slika je poklon diplomiranig hemičara Maljića Maljićija - Grnčarca koji je se prije 40 godina preselio u Prizren a zatim i u Beograd, zahvaljujući kome je slika u veoma lošem stanju restaurirana i reprodukovana, te sačuvana od zaborava i u digitalnom obliku.
Ovom prilikom u ONSŠ "Grnčare", u prisustvu nastavnog osoblja, učenika i pojedinih mještana, održana je mala svečanost primopredaje ove veoma dragocene slike za mještane ovog podgorskog sela.
Direktor škole Alija Fejza je predstavljajući donatora učenicima ove škole, istakao da je ovo pravi primjer kako se treba odnositi prema svom zavičaju.
O značaju ovog djela i očuvanju veze sa rodnim krajem govorio je Maljić Maljići.
"Gdje god otišli uvijek u srcu ponosno nosite rodni kraj", rekao je Maljići obraćajući se učenicima ove škole.
On je istakao i značaj škole u Grnčaru iz koje su iznikli i doktori nauka, profesori, inžinjeri ali i ugledni domaćini i domaćice.
Slika je po njegovim saznanjima slikana od 1. aprila do 15. maja 1958. godine. Dvojica autora su slikali sa različitih lokacija kako bi obuhvatili sva naselja i kuće, a koristili su prirodne boje, po ocijeni stručnjaka, koje danas više ne postoje. Slika je dimenzija 110x80 cm.
DIrektor škole je iskoristio ovu priliku da pozove sve mještane koji negdje u svojim kućama imaju stare fotografije i druga dokumenta da ih dostave kako bi se prikupila arhivska građa za buduću monografiju Grnčara.