Pjesnik, teoretičar, znanstvenik, etnolog, istraživač...

Prije šest godina preselio akademik Alija Džogović, veliki bošnjački pjesnik, teoretičar savremene i tradicionalne bošnjačke književnosti, znanstvenik, etnolog, istraživač i jedan od najznačajnijih onomastičara i dijalektologa Balkana.

Od 1979. godine Alija Džogoviċ se intezivno baviio naučnim radom, uglavnom iz oblasti lingvističkih disciplina i narodne književnosti.
Objavio je devet knjiga iz oblasti onomastike i dijalektologije, te preko dvije stotine naučnih radova iz više oblasti.
Za života je objavio nekoliko knjiga pjesama, dok su neke ostale u rukopisu. Objavio je sljedeće knjige poezije: "Cvijet i rana", "Materidža", "Aragonitski nakit", "Sarajevo Guernica", "Porijeklo pjesme", "Gdje je ta otadžbina".
Poezija Alije Džogovića je potvrda o poetskoj polisemiji bosanskoga jezika. Pročitate li bilo koju njegovu knjigu, snažno osjetite da je pisac ponajprije čovjek i čuvar jezika.
Džogovićev jezik je narodski i potpuno ličan a u isti mah moderan. Njegove pjesme i njegovi radovi iz oblasti jezika izvanredni su primjeri poetike bosanskoga jezika i njegove umjetničke ljepote.
„Tvrdim da se pjesnikova Duša i Um pretvaraju u Riječi, Riječi u Pjesme, a ove u Svjetlost“, govorio je rahmetli Alija Džogović.
OPET PROLJEĆE U LA HOLU
Opet proljeće u La Holu,
žute jaglike procvjetale
u žbunju,
pupoljci vrba, bjelovine i lijeska
raspukli se
na povjetarcu i mekom vazduhu.
Samo si ti, Dječače,
usnio
slušajući Šum Vode
pored Rijeke Života
i one Kristalne Sfere
u Tvojoj Čatmaruši
na Araratu...
Opet je proljeće u La Holu,
procvjetale žute jaglike
(ovdje ih nazivaju Dženetsko cvijeće).
O, koliko ima žutih jaglika!...
Probudi se, ustani, Dječače,
da vidiš tu Ljepotu!...