U povodu 30. godišnjice od ozvaničenja bosanskog jezika na Kosovu i 20. godišnjice od uvođenja nastave na bosanskom jeziku, u prostorijama Instituta "Yunus Emre" u Prizrenu u subotu je održan okrugli sto na temu "Bosanski jezik na Kosovu – aktuelni trenutak i izazovi".

"Današnji okrugli sto, u organizciji NVO Relax iz Prizrena, je uz 30. godišnjicu od ozvaničenja bosanskog jezika i uz 20. godišnjicu od uvođenja nastave na bosanskom jeziku na Kosovu. Ovi značajni jubileji, nažalost, promiču skoro šutke, a ovim večerašnjim druženjem, želimo da podstaknemo unutar-bošnjačku debatu o društvenom, aktuelnom trenutku bosanskog jezika i šta nam je činiti u budućnosti kako bismo ga, uz naše govorne specifičnosti, sačuvali i promovisali", rekao je na otvaranju moderator Mustafa Balje. 
Panelisti na ovom okruglom stolu bili su dr. Sadik Idrizi, lingvista, istraživač, pjesnik, publicista i prevodilac, dr. Muljaim Kaćka, doktor logopedskih nauka i doktorant bosanskog jezika i književnosti i Rešat Fazli, nastavnik bosanskog jezika, pjesnik, romanopisac i književni kritičar.

Pogledajte prilog RTK2 – Programa na bosanskom:

Okrugli sto je podržalo Ministarstvo kulture, omladine i sporta, a organizator ovog okruglog stola NVO Relax, shodno planiranim aktivnostima, će odraditi i dokumentarni film o stvaralaštvu na bosanskom jeziku.