Alarmantno, upozoravajuće i za svaku osudu!

U osnovnoj školi "7. septembar" u Vitomirici vršnjačko nasilje, pretučen učenik bošnjačke nacionalnosti. Reakcija Emilije Redžepi, predsjednice NDS-a: "Ovo je jezik mržnje i podsticaj drugih. Tražim odgovornost i kaznu!"

Kako javljaju izvori iz multietničke osnovne škole "7. septembar" u Vitomirici koja broji oko 900 učenika koji uče nastavu na dva jezika, albanskom i bosanskom, od kojih su oko 600 albanskih učenika a preostalih 300 bočnjačkih u četvrtak se, za vrijeme velikog odmora dogodio incident kada je u školskom dvorištu od strane nekoliko albanskih učenika pretučen učenik bošnjačke nacionalnosti Emir Halilović koji je lakse povređen iz samo njima poznatih razloga.

Na tu informaciju gdje video-zapis kruži društvenim mrežama čiji je autor "Edonit" pod pogrdnim nazivom "Ka shku Boshnjaku" (Otišao je Bošnjak"), reagovala je predsjednica NDS-a Emilija Redžepi.

Ona je javno osudila svaku vrstu vršnjačkog nasilja, a pogotovu nasilja nad bošnjačkim učenikom od strane albanskih učenika pomenute osnovne škole u Vitomirici. Povodom ovog nemilog događaja kontaktirala je ministra Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova, Ekrema Mustafu, kao i ministra Ministarstva obrazovanja Kosova, Shyqrija Bytyqija koji su, svaki iz svog domena posla, istakli da će se već u ponedjeljak više znati za taj nemili događaj gdje se raspiruje međuetnička mržnja te da će reagovati zakonski državne službe koje su pod njihovom ingerencijom.

Nama preostaje da se nadamo da ubuduće neće biti ovakvih nemilih događaja koje ne dolikuju životu i multietničkoj sredini kakva je Vitomirica.

Iz naših izvora saznajemo da je tri učenika albanske nacionalnosti koja su učestvovala u prebijanju bošnjačkog učenika Emira Halilović, Uprava škole suspendovala na tri dana.

Vinetu Ganić