Presijecanjem vrpce i prigodnim programom danas je u Grnčaru svečano otvorena nova zgrada Osnovne i niže srednje škole "Grnčare".

Za izgradnju zgrade utrošeno je 400 hiljada eura, a sredstva su obezbijeđena iz budžeta Kosova uz koordinaciju sa opštinskim Direktorijatom obrazovanja.
Svečanosti otvaranja nove zgrade škole prisustvovali su brojni predstavnici političkog i društvenog života, među kojima i gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka, direktorica opštinskog obrazovanja Xhemile Thaqi-Vezgishi, bošnjački politički predstavnici na centralnom i lokalnom nivou, kao i predstavnici turskog KFOR-a, TIKE i Instituta "Yunus Emre".
Svečano otvorenje zgrade započelo je intoniranjem himne Kosova, te prigodnim obraćanjima zvanica.
Direktor Alija Fejza se u svom pozdravnom govoru zahvalio svima koji su dali doprinos da se projekat izgradnje nove školske zgrade realizuje. 
"Iz dosadašnje škole izašlo je mnogo fakultetski obrazovanih ljudi - učitelja, nastavnika, profesora, magistara, doktora nauka, ljekara, inžinjera, koji su vrlo korisni našem narodu i našoj državi. Sada se korišćenjem ove škole, koja nam daje bolje uslove, očekujemo još veće rezultate i bolji uspjeh", rekao je direktor Fejza.
On je istakao da je njihov naredni zadatak, zajedno sa opštinskim Direktorijatom obrazovanja, da školu opreme potrebnim kabinetima kao i da se riješi problem pijaće vode. 
Direktorica Direktorijata obrazovanja u Prizrenu Xhemile Thaqi-Vezgishi je rekla da su učenici ove škole dobili jedan moderan školski objekat za čiju je izgradnju izdvojeno oko 400 hiljada eura. Ona je istakla da je nova školska zgrada površine od 2.200 m2, sa 9 učionica, kabinetima i bibliotekom, što će učenicima i nastavnom osoblju osigurati dovoljno prostora za izvođenje kvalitetne nastave.
Gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka tvdi da je ovo trenutno najljepša škola u Prizrenu, a možda i na čitavom Kosovu. On je najavio da je sljedeći korak opremanje škole labaratorijama i drugom kabinetskom opremom kako bi se učenicima, pored teoretskog dijela, osigurali i uslovi za praktični rad. 
"Ovo je jedna od retkih škola gdje imamo povećanje broja učenika i mi ćemo takvim školama osigurati više prostora i još bolje uslove za rad", istakao je gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka.
Akademski slikar Admir Jonuzi, kao bivši prosvjetni radnik ove škole, ovom prilikom je direktoru škole poklonio jednu svoju umjetničku sliku, dok je zamjenik ministra dijaspore Ćerim Bajrami darovao par knjiga za školsku biblioteku. 
Program je nastavljen recitacijama učenika kao i spletom folklornih igara koje su također izveli učenici ove škole.