Nakon sastanka sa budućim mandatarom Vlade Kosova

Predsjednik koalicije Vakat Rasim Demiri izjavio je da je na jučerašnjem sastanku pojedinih izabranih poslanika ispred bošnjačke, turske i romske zajednice sa liderom pokreta Samoopredeljenje, Aljbinom Kurtijem, mogućim budućim mandatarom Vlade Kosova, najmanje bilo riječi o pozicijama u izvršnoj vlasti.

Kurti je u nedjelju u popodnevnim satima putem Fejsbuka saopštio da se u Prizrenu sastao sa predstavnicima nevećinskih zajednica i budućim poslanicima Rasimom Demirijem, Fikrimom Damkom iz KDTP i Aljbertom Kinolijem iz Ujedinjene romske partije Kosova, te da će oni glasati za buduću vladu i za Kurtija kao premijera, bez ikakvih uslova. Kako je dodao, njihovom podrškom osigurani su glasovi za izglasavanje nove vlade.
U intervjuu za program na bosanskom jeziku Radio Kosova 2, Demiri je rekao da je do sastanka došlo na inicijativu Kurtija. 
„Ono o čemu se najamanje govorilo i ono što lično mene najmanje zanima jesu pozicije u izvršnoj vlasti. Mi smo sinoć razgovarali i tražili da se upoznamo sa programom buduće vlade, budući da dve najveće partije rade na tom programu. Mene je lično zanimalo da vidimo o kakvom se programu radi i gdje su nevećinske zajednice (nesrpske) u tom programu“, kazao je Demiri.
Dodao je da su izabrani poslanici od Kurtija zatražili da se u program ubace i zahtjevi nevećinskih zajednica.
"Ja sam izneo svoje zahtjeve i rekao sam da mi nećemo da uslovljavamo vladu, ukoliko nam vlada izađe u susret po pitanju zahtjeva a koji su veliki problemi u našoj zajednici. Prvi zahtjev tiče se formiranja triju bošnjačkih opština kao što su Rečane, Gora i Vitomirica. G. Kurti se složio da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke. Nije da o tome nismo govorili, o tome je bilo riječi i ranije, i tome su govorili i moje kolege ali nije se krenulo sa mrtve tačke. Nadam se da će to g. Kurti pokrenuti i da konačno riješimo ovaj problem koji tišti bošnjačku zajednicu. To je problem broj jedan“, kazao je Demiri.
On je dodao da je od Kurtija zatraženo i da se ispoštuje odredba zakona da je u javnim institucijama zaposleno 10 odsto pripadnika iz manjinskih zajednica u javnim institucijama.
"Treći zahtjev je bio u vezi obrazovanja. Imamo veliki broj problema u obrazovanju, i to treba da se pokrene. Ono što nam je zagarantovano jeste upis na fakultetima, gdje postoje zagarantovana mjesta ali ni to ne uspjemo da realizujemo“, kazao je Demiri.
"G. Kurti se apsolutno složio sa našim zahtjevima, i ne samo sa mojim ispred bošnajčke zajednice, već i sa onima ispred turske i romske zajednice. Složili smo se da sve stavimo na papir i usaglasimo sa programom vlade sa LDK-a. Ukoliko uspjemo u tome, postićićemo veliki rezultat“, naveo je Demiri.
On je ponovio da se namanje razgovaralo o pozicijama u budućoj vladi, dodajući da ako se ispune svi zahtjevi bošnjačke zajednice, „apsolutno ga ne zanima niti pozicija ministra ili druga pozicija u izvršnoj vlasti“. Na pitanje da li je zainteresovan da ponovo bude ministar, Demiri je odgovorio:
"Svakako ćemo se boriti. Ne zbog toga da bi to bio ja, ali dobro bi bilo da imamo jedno ministarstvo i to se pokazalo i u prethodnom mandatu kroz rad ministarstva kada smo imali više prilika i mogućnosti da više uradimo sa kosovsko društvo a samim tim i za bošnjačku zajednicu. Postigli smo dobar rezultat i kroz grantove i kroz infrastrukturne projekte“, naglasio je Demiri.
Demiri je prokomentarisao i odlazak Dude Balje, izabrane poslanice, iz koalicije Vakat, pri tom navodeći da je o tome bio upoznat putem socijalnih mreža. Istakao se da nakon njene ostavke sastao sa Balje i da su se usaglasili da će nastaviti da djeluju zajedno po pitanjima od  interesa bošnjačke zajednice.
Demiri je naglasio da, i pored toga što mnogi danas iz bošnjačke zajednice imaju bojazan o budućoj vladi, zbog toga što se Kurti zalaže za pripajanje Kosova i Albanije, bošnjačka zajednica ne treba da ima bojazan i da, kao i većinska zajednica, i bošnjačka treba da očekuje velike promjene i napredak budući da „Kurti ima dosta energije, jako dobar program“.
"Kolika će realizacija biti to je druga stvar, ali smatram da zajednički program sa LDK, ukoliko zaživi, da će to biti u korist svih građana Kosova i samim tim i za bošnjačku zajednicu“, zaključio je Demiri.
S druge strane, predsjednik turske KDTP Fikrim Damka potvrdio je za Radio Kosovo 2 da su tri poslanika pružili podršku budućoj vladi na čelu sa Kurtijem, i dodao da će pitanja kao što su mjesto ministra i zamjenika ministra biti usaglašena putem dogovora.