Lider Liberalne partije Egipćana

"Ono što je bilo bitno juče jeste potpis svih nas, poslanika, za podršku g. Vetona Berishe za budućeg ministra, i tako smo zaustavili Rasima Demirija. Naš plan je da sastavimo našu parlamentarnu grupu", rekla je Emilija Redžepi za Radio Kosova 2 - program na bosanskom.

Predstavnici bošnjačke, egipćanske i aškalijske zajednice na Kosovu u ponedjeljak su na sastanku sa liderom pokreta Samoopredjeljenje, Albinom Kurtijem, dali saglasnost da budući ministar ispred nevećinske, nesrpske zajednice bude Veton Berisha iz Liberalne partije Egipćana (PLE). Sastanku nisu prisustvovali predstavnici turske zajednice.
To je za Radio Kosovo 2 - program na bosanskom potvrdila Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke.
"Na poziv budućeg premijera g. Kurtija, mi smo se juče sastali i razgovarali o položaju manjinskih zajednica u budućoj vladi. Moj konkretan zahtev bio je da se nacionalna politika VV malo ublaži prema manjinama, da se njegov stav malo ublaži, a kako bismo mogli normalno da funkcionišemo u budućoj vladi. Ono što je bilo bitno juče jeste potpis svih nas, poslanika, za podršku g. Vetona Berishe za budućeg ministra, i tako smo zaustavili Rasima Demirija. Naš plan je da sastavimo našu parlamentarnu grupu. Očekujemo zvanične rezultate CIK-a, ali ono što je bitno jeste da imamo podršku g. Albina Kurtija i nadamo se da će biti premijer", kazala je Redžepi.
Sastanku su prisustvovali Emilija Redžepi iz Nove demokratske stranke, Duda Balje iz koalicije "Vakat", Artan Berisha i Veton Berisha iz Liberalne partije Egipćana i Hetem Arifij iz Aškalijske partije za integraciju (PAI). 
Iz koalicije "Vakat" Radio Kosovo 2 nije uspeo da dobije komentar.
Inače, i sam Veton Berisha iz egipćanske zajednice potvrdio je putem Facebook-a da je na sastanku sa Kurtijem bilo riječi o uključivanju nevećinskih zajednica na ministarskim pozicijama u budućoj vladi. On se tim povodom zahvalio učesnicima sastanka koji su podržali ideju da jedno ministarsko mjesto pripadne njegovoj partiji.
“Ovo je historijski događaj za egipćansku zajednicu ali i za ostale zajednice zato što snažno vjerujemo da će sve zajednice biti bolje predstavljene u izvršnoj vlasti", napisao je Berisha.  
Iz pokreta Samoopredjeljenje nakon sastanka saopštili su da je Kurti sa predstavnicima manjinskih zajednica razgovarao o ishodu izbornog procesa, planovima nove vlade, izazovima i mogućnostima saradnje. 
Kurti ih je takođe obavjestio da će prioriteti nove vlade biti ekonomski rast, borba protiv organiziranog kriminala i institucionalne korupcije, pošteno pravosuđe i pravedna socijalna politika. 
Kurti je uvjerio sagovornike da će njegova vlada prema svim građanima Kosova postupati jednako bez obzira na nacionalnost i naglasio da se napredak manjinskih zajednica ostvaruje kroz ekonomski razvoj i da će to biti prioritet nove vlade. Na kraju sastanka izrazili smo spremnost za nastavak i širenje komunikacije i saradnje, saopšteno je iz VV.