Tokom petodnevnog Festivala islama, koji je održan u pet sandžačkih gradova, glavni muftija Muamer Zukorlić poručio je Bošnjacima da odgajaju djecu u islamu, da ih obrazuju i školuju, jer tada oni znaju da "mogu klanjati samo Alahu".

Festival islama, u svetom mjesecu posta Ramazanu, održan je u pet sandžačkih gradova – Priboju, Novoj Varoši, Prijepolju, Sjenici i Tutinu u organizaciji mešihata Islamske zajednice Srbiji, u saradnji s Islamskim kulturnom centrom "Altun alem" i Bošnjačkom kulturnom zajednicom.

Na centralnim trgovima u Prijepolju, Sjenici i Tutinu organizovani su iftari.

Festival islama završen je kasno sinoć u Tutinu gdje se na gradskom trgu okupilo preko hiljadu postača, objavljeno na sajtu mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Zukorlić je ocjenio da je to prava slika Tutina, a ne ona koja se ranije mogla vidjeti u tom gradu kada je, kako je rekao, ta vjerska organizacija bila spriječavana da gradi medresu ili kada je žandarmerija spriječavala muslimane da se okupljaju na gradskom trgu.

On je Bošnjacima poručio da zbog toga ne treba da se svete, ali ih je pozvao, kako je rekao, da te slike nikada ne zaborave.
 
"Naša poruka nije poruka osvete, naša poruka je poruka pobjede, a poruka pobjede je večerašnja poruka", kazao je muftija.

Okupljenim muslimanima na gradskom trgu u Sjenici, opštini u čijem centru nema nijedne džamije, Zukorlić je poručio da bez islama nije moguće da se ljudi sa svim svojim socijalnim i društvenm razlikama sastanu, bez interesa.

“Ne postoji snaga koja nas može uništiti dok smo zajedno pod njegovim (Alahovim) barjakom. Evo danas smo ovdje sa tom porukom“, rekao je on.

U Novoj Varoši Zukorlić je rekao da taj grad osjeća kao svoj jer tu osjeća dobrodošlicu i toplinu dočeka i gostoprimstva. Glavni imam, efendija Ismet je glavnom muftiji dao na čuvanje sablju staru 300 godina koju su vjernici Nove Varoši pronašli u temeljima tamošnje džamije.