Na to niko dosad uopće nije pomislio

Još se uvijek ne zna gdje je avion Malaysia Airlinesa koji je nestao u martu 2014. godine na letu iz Kuala Lumpura prema Pekingu.

Neobična putanja na letu

U nestalom avionu je bilo 239 putnika, a do sada su pronađeni tek neki dijelovi aviona koji su izbačeni na obalu.

Prema posljednjim podacima, potraga vodi u Australiju, iako neke teorije sada govore da je avion iz daljine otet, a kasnije je završio pod slojevima leda na Antarktici, piše "Mirror".

Prema podacima o letu, avion Malaysia Airlinesa imao je neobičnu putanju: iznenada je skrenuo sa zapada prema istoku, dalje od Kine, koja je bila njegova destinacija. Taj čudni put niko još nije objasnio.

Podvodna istraživanja su se fokusirala na područje Indijskog oceana u blizini Australije, gdje se prvobitno smatralo da se avion srušio u more. No nakon što ta istraga dvije godine nije pokazala uspjeh, obustavljena je. Avion niti bilo kakav trag o njemu nije pronađen, a porodice  putnika još traže odgovore o tome što se dogodilo.

Historičar Norman Dejvis (Davies) kaže da je jedna mogućnost ta da je Boeing 777 nekoliko sati letio, a zatim sletio na Antarktiku, koja je bila savršeno mjesto za skrivanje. Tamo bi avion desetljećima mogao biti zakopan ispod slojeva leda.

Autopilot otvara mogućnost cyber ratovanja?

Neke od teorija čak su govorile o izvanzemaljcima, pa i o otmici u koju je bio uključen ruski predsjednik Vladimir Putin. No tehnologija na letu bila je osmišljena tako da sprečava terorističke napade, a takva je tehnologija uvedena nakon napada 11. septembra. Njome se može upravljati sa zemlje pa se sada pojavila teorija o tome da je taj avion zapravo otet iz daljine.

Radi se o autopilotu ‘Boeing Honeywell Un-interruptible’, kojem je zadaća osigurati nadzor u slučaju otmice aviona, no postoji i mogućnost zloporabe takve tehnologije pa bi i neprijatelj mogao njome upravljati iz daljine.

Norman Dejvis kaže da se nalazimo u vremenu cyber ratovanja i da je takvo što realna mogućnost u budućnosti, zbog razvoja tehnologije.

- Nestali avion Malaysian Airlinesa bio je opremljen jednim od tih uređaja, drugim riječima, bilo ga je moguće preuzeti s daljine. Je li se to dogodilo? Nisam stručnjak, ali postoje zaključci koji nas mogu na to navesti - kaže Dejvis.