NESTAO BEZ TRAGA

Bashkim L. (35), jedan od najopasnijih osuđenika centralnog zatvora u švicarskom gradu Friburgu, pobjegao je prošle subote u ranim jutarnjim satima iz svoje ćelije, a da stražari nisu ništa primjetili.

Generalno državno tužilaštvo vjeruje da je zatvorenik imao pomoć spolja, te da je Kosovar, koji osuđen za ubistvo Italijana u maju 2014, već napustio Švicarsku.

Ubistvo se odigralo tako što su dvojica napadača pucala na Italijana koji je stajao ispred svoje garaže. Italijan je tek bio stigao kući sa 21-godišnjom suprugom i njegovih četvero djece.

Nešto kasnije policija je uhapsila dvojicu osumnjičenih, a jedan od uhapšenih bio je i Bashkim L.

Na prvoj instanci optuženi su osuđeni na doživotnu robiju, a motiv ubistva je bila osveta u dugogodišnjem i krvavom obračunu pripadnika dva kosovska klana.

Drugi osuđenik je i dalje u zatvoru, a mediji pišu da su obojica uložili žalbe na presude u kojima poriču da su počinili ubistvo. Međutim, dokazi govore protiv njih.

Policija je u blizini mjesta ubistva našla prigušivač sa DNK tragovima obojice osuđenih, a nađen je i šaržer na kojem su takođe bili tragovi DNK jednog od njih.

Švicarska policija apelovala je na sve građane da osobe, koje imaju informacije koje bi dovele do hapšenja begunca, mogu da se jave policiji na 117 ili da se obrate najbližoj policijskoj stanici.

Opis bjegunca:

- star 35 godina
- visok 177 centimetara
- srednje fizičke građe sa braon očima, kratkom crnom kosom i dugom crnom bradom
- priča njemački i albanski, kao i francuski sa jakim akcentom
- na sebi ima crnu trenerku, crni džemper i patike