Drogirana i svezana

Britanska manekenka oteta je u Milanu, a potom "prodavana" putem aukcije na ilegalnim internet mrežama, objavila je italijanska policija.

Dvadesetogodišnjakinja čiji identitet nije objavljen, bila je zarobljena sedam dana i drogirana ketaminom. Otmičar je identifikovan kao Lukasz Herba (30), rodom iz Poljske s britanskim državljanstvom. On je htio prodati manekenku putem interneta za 300.000 eura, ali u valuti bitcoin.
Manekenku je namamio u industrijski dio blizu glavne stanice obećavši joj photoshooting, a potom je drogirao, stavio lisice i stavio u kofer. Stavio je u gepek i odvezao na jug Milana, a potom je odvedena na farmu u blizini Turina.
Herba je rekao policajcima kako je imao seks s njom, a utvrđuje se da li je riječ o silovanju ili seksu uz pristanak. Tražio je od nje 50.000 eura da je oslobodi i prijetio joj da će je ubiti ako ode u policiju.
Vlasti su kazale kako su je otmičari htjeli osloboditi jer je majka dvogodišnjeg djeteta, a njihova pravila su da ne otimaju majke.
Herba je priznao sve, a istražitelji tragaju za njegovim saradnicima jer je manekenka rekla da su je napale dvije osobe. Povezan je sa kriminalnom organizacijom "Black Death" koja radi na ilegalnim mrežama poznatim kao darknet. Radi sa hemikalijama i otrovima.
Manekenka je stigla u Milan 11. jula nakon čega je odmah oteta. Istražitelji su rekli da je otmica bila vrlo dobro organizovana. Za slučaj su saznali preko ženinog agenta kojeg su također kontaktirali i tražili novac.
Policija je dugo pratila Herbu, te je otkrila njegov stan iz kojeg je oduzela kompjuter, mobitel, fotografije i ostale stvari.