Ako je neko mislio da novi sukob nije moguć, od danas to ne misli

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je suspendiralo koordinaciju sa SAD u Siriji u takozvanim zonama de-eskalacije pošto su američke snage oborile avion sirijske vojske.

SAD i Rusija imaju sporazum za izbjegavanje incidenata u vazduhu između aviona dvije vojske koji učestvuju u operacijama u Siriji.

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je suspendiralo sporazum pošto je američka vojska potvrdila da je jučer oborila avion sirijskih vazdušnih snaga nakon što je bombardovao pobunjeničke snage koje sarađuju s Amerikancima.

Rusko ministarstvo je navelo da smatra da taj incident pokazuje da se Vašington namjerno ne drži svojih obaveze prema sporazumu o de-eskalaciji.

Svi avioni međunarodne koalicije koju predvode SAD, a koji lete zapadno od Eufrata "će biti posmatrani" i "smatrani metama" ruske protuvazdušne odbrane u Siriji, saopćila je ruska vojska.

"Avioni i dronovi međunarodne koalicije koji se nađu zapadno od Eufrata će biti posmatrani i smatrani metama i protuvazdušnih sistema na zemlji i aviona", saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Moskva je optužila Vašington da nije upozorio rusku vojsku da će oboriti taj avion, a Associated press je prenio da je rusko Ministarstvo obrane od SAD zatražilo da obrazloži zašto je avion oboren.

Američka vojska je potvrdila da je američki "F-18 Super Hornet" oborio avion sirijske vlade "SU-22" pošto je ta letjelica bombardirala područja u blizini američkih partnerskih snaga, kod sirijskog grada Tabka.

Američko obaranje vojnog aviona sirijske vlade je korak ka opasnoj eskalaciji i predstavlja akt agresije, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra inozemnih poslova Sergej Rjabkov.

U izjavi ruskoj novinskoj agenciji Interfaks, Rjabkov je rekao da Moskva upozorava Vašington da ne korisiti silu protiv snaga sirijske vlade, prenio je Reuters.

Rjabkov je naveo da se na obaranje sirijskog aviona "mora gledati kao na nastavak američke linije da ne poštuje norme međunarodnog prava".

"Šta je ovo ako ne akt agresije?", zapitao je Rjabkov, prenijela je agencija AFP.

Sjedinjene Američke Države treba da poštuju teritorijalni integritet Sirije i uzdrže se od unilaterlanog delovanje u toj zemlji, izjavio je prethodno ruski ministar inozemnih poslova Sergej Lavrov.

On je također rekao da će se nova runda razgovora o Siriji održati u prijestonici Kazahstna Astani 10. jula.

"Avion sirijskih režimskih snaga "SU-22" izbacio je u 18.43 sata bombe u blizini boraca Sirijskih demokratskih snaga južno od Tabka i u skladu s pravilima angažiranja i kolektivne samoodbrane koalicionih snaga, američki "F/a-18E super hornet" ga je odmah oborio", navedeno je u saopćenju združenih snaga.

Dva sata ranije, snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu napale su Sirijske demokratske snage (SDF) u gradu Dža Din, južno od Tabka, stoji u saopćenju.

Prilikom toga, kako se tvrdi, ranjen je određen broj boraca SDF i oni su protjerani iz grada, prenijela je agencija AFP.

"Letjelica koalicije je potom zaustavila proboj prorežimskih snaga upotrebom sile", kaže se u saopćenju.

Sirijska vojska je prethodno objavila da su koalicione snage, predvođene SAD, oborile sirijski vojni avion kod Rake. Vojska je navela da je avion oboren u vrijeme sirijske borbene misije protiv ekstremista Islamske države.

Ovo saopćenje vojske objavljeno je na sirijskoj državnoj televiziji, a u njemu se navodi da se avion srušio i da je pilot nestao. Dodaje se i da se incident dogodio u popodnevnim satima.

Autor: Avaz.ba