Svijetom kruži mračna teorija zavjere

Uslijed atmosfere straha koja je zavladala nakon napada, pojedinci su na društvenim mrežama za ovakvu situaciju neposredno optužili premijerku Velike Britanije Theresu May.

Teroristički napad koji se dogodio prije dva dana u Manchesteru, kada je na kraju koncerta američke pop pjevačice Arijane Grande eksplodirala bomba koja je ubila 22 osobe, a 59 ranila, ostavio je mnoga pitanja u vazduhu zbog čega su ubrzo počele da kruže teorije zavjere o samom događaju i kome bi on mogao da ide na ruku. Većina se slaže da će od ovog nemilog događaja najviše profitirati britanska premijerka Theresa May, piše engleski The Sun.

– Velika Britanija podigla je danas nivo prIJetnje od terorizma na “kritičan” što znači da se smatra da je neizbježan novi napad – izjavila je sinoć britanska premijerka i dodala da se raspoređuju vojnici kako bi pomogli naoružanim policajcima.

Uslijed atmosfere straha koja je zavladala nakon napada, pojedinci su na društvenim mrežama za ovakvu situaciju neposredno optužili Mayovu. Tako je Debi Hiks, potpredsjednica Laburističke partije, opisala teroristički napad kao “savršen tajming za Theresu May”.

– Ono što se dogodilo u Manchesteru je užasno i moje misli su sa porodicama. Ipak, ne mogu da prestanem da mislim kako je ovo savršen momenat za Theresu May. Poznato je da političari koriste ovakve događaje kao dio njihove kampanje ili poruke - napisala je Hiksova na Facebooku.

Odmah nakon što je njen post dospio u centar pažnje medija, Laburistička partija se distancirala od njenih komentara i saopštila da je to njeno lično mišljenje.

Sličnog mišljenja je i Stiv Brukstin, engleski džez i soul pjevač, i pobjednik prvog serijala britanskog X faktora. Doduše, on je napisao da je “to bio užasan dan” za kampanju Mayove pred izbore koji se očekuju u junu.

- Theresa May je imala loš dan. Odvratni mediji i pogodite šta – eksplozija u Manchesteru. Ovo sra..e ne može da se izmisli - napisao je Brukstin na Tviteru.

– Impliciram da postoje mračne sile. Moćne ljude ne zanima javnost i sve će uraditi za svoju agendu – napisao je u drugom tvitu.

Uslijedio je i odgovor na pitanje jednog korisnika da li je eksplozija mogla da bude i zbog električnog kvara.

– Ne vjerujem. Mislim da postoje ljudi koji bi namjestili lažne operacije čim politička situacija krene nizbrdo. Izvinite ako sam ciničan, ali sve je toliko orkestrirano da ništa ne isključujem.

Također, ono što je simptomatično što se tiče terorističkih napada koji su se dogodili na evropskom tlu jeste što je većina napadača/samoubica od ranije bila poznata organima vlasti.

Nakon referenduma na kojem su Britanci odlučili da njihova zemlja izađe iz Evropske unije, promjene premijera, zatim pokretanjem procesa za izlazak iz evropske zajednice, i nedavna odluka Mayove, a koju su podržali poslanici parlamenta, da se održe vanredni parlamentarni izbori 8. juna, teroristički napad je najnoviji čin koji bi mogao da uzdrma ovu ostrvsku državu.

Britanske političke partije su zbog napada u mančesterskoj areni suspendovale izbornu kampanju do daljeg, a većina teoretičara zavjere vjeruje da će ovo doprinijeti popularnosti vodećoj konzervativnoj partiji i premijerki iz njenih redova na izborima koji slijede. Činjenica je da vodećim političarima ovakve situacije odgovaraju zbog povećane pažnje koje dobijaju, i sigurno iako pate zbog onoga što se dogodilo, s druge strane gledaju priliku kako da pridobiju što više glasača.

Danas je saopšteno da će britanski parlament biti zatvoren za javnost do daljeg zbog povećane prijetnje po bezbjednost nakon samoubilačkog napada izvedenog u Mančesteru. Kao posljedica toga sve ture, događaji i banketi biće otkazani, a odluka stupa odmah na snagu, saopštio je britanski parlament na svom veb sajtu.

Ova odluka biće na snazi dok se savjet o bezbjednosti ne promijeni, prenio je Reuters. Britanski parlament trenutno ne zasjeda jer se parlamentarni izbori održavaju 8. juna.

Kao glavni osumnjičeni za napad je Salman Abedi (23), rođen i odrastao u Velikoj Britaniji, čiji su roditelji porijeklom iz Libije. Abedi je od ranije poznat britanskim vlastima. Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za samoubilački napad.

Autor: Avaz.ba