Akcije policije u Italiji i na Kosovu

Antiteroristička operacija italijanske policije završena je hapšenjem četvero Kosovara koji su optuženi za terorizam i podsticanje rasne mržnje.

Operacija je izvedena u saradnji sa Policijom Kosova. Akcije policije su provedene istovremeno u nekoliko italijanskih i kosvskih gradova.

Prema "Sky TG 24" bilo je i prijetnji životom papi Frančesku. "Ovaj Papa biće zadnji", čulo se u jednom telefonskom razgovoru.

Istraga koja je dovela do današnjih hapšenja sprovele su italijanske jedinice za antiterorizam i Digos-a iz Breše.

Istražitelji su otkrili kontakte i organizacione šeme jedne osumnjičene terorističke organizacije koja je putem društvenih mreža propagirala ekstremističku ideologiju. Dalji detalji o operaciji će biti dati na konferenciji za štampu Tužilaštva Breše.

Radi se o četvero kosovskih građana uhapšenih u policijskoj operaciji. Po prvi put su protiv njih korišćene posebna mjera nadzora. Nalog je direktno izdao nacionalni tužilac za anti-mafiju i anti-terorizam, Francoa Roberti.

Među uhapšenima je i šef grupe, građanin koji je živio u Italiji, a koji je uhapšen na Kosovu od strane lokalnih vlasti, dok su ostala trojica uhapšena u Italiji, gdje su živjeli duže vrijeme. Policija je sprovela kontrole u Breši, Vićenzi i Peruđi.

Na internetu su uhapšeni Kosovari objavili fotografije sa oružjem u rukama. Istraga je pokazala da su svo četvero radikalni, sa ekstremističkim idejama i tipičnim ponašanjam pripadnika ISIS-a.

Operaciju "Van Dame" provedenu u saradnji italijanske i kosovske policije je putem medija potvrdila Policija Kosova saopštenjem u kojem stoji da je uhapšeni na Kosovu 40-godišnjak iz jednog sela kod Elez Hana.

(lajmi.net)