Za sve one koji žele naučiti osnovne principe fotografije, a i one koji žele da unaprede znanja, iskustva i vještine fotografisanja, Institut "Yunus Emre" u Prizrenu, ponovo organizuje kurs fotografije. Predavač je iskusni fotograf Nafiz Lokvica.

Već nekoliko generacija polaznika foto kursa u organizaciji Instituta "Yunus Emre" u Prizrenu uče ovaj zanimljiv hobi od čovjeka koji se preko 40 godina bavi fotografijom, a svoje bogato iskustvo prenosi i na mlađe generacije. 
Tako je u prošlu subotu počeo jednogodišnji kurs fotografije na koji se prijavio veliki broj omladinaca iz Prizrena iz svih zajednica.
U tročasovnom druženju sa mladima te ljubiteljima fotografije Nafiz Lokvica je pojasnio sve ono što ga vezuje za ovaj zanimljivi hobi ali i posao gdje je, kako je naveo, obišao čitav svijet, te kako je naveo da njegove fotografije ukrašavaju opštinske zgrade i mnoge poznate ustanove mnogih poznatih svjetskih gradova poput Njujorka, Pariza, Londona kao i mnogih balkanskih gradova. 
Na prvom času polaznici su upoznati sa dijelovima foto aparata poput objektiva sa blendom, zatvarača, tražila, okidača i slično te da je foro-aparat savršeno sredstvo za čuvanje uspomena na drage događaje pojedinaca. 
Nakon prvog časa Nafiz Lokvica je, između ostalog, istakao značaj ovakvih kulturnih dešavanja gdje se omladina druži i usput uči o fotografiji i ovom zanimljivom hobiju.
"Od ove godine radimo po drugačijem sistemu, odnosno formirali smo foto-klub gdje u tom klubu imamo i stariju generaciju koji su završili foto-kurs prije nekoliko godina te pomažu u radu sa novim generacijama polaznika. S starijim polaznicima radim drugi stepen fotografije, a sa novim, logično, sva ona početna saznanje o fotografiji. Ove godine imamo oko 35 prijavljenih polaznika kursa iz osnovnih i srednjih škola u gradu, iz svih zajednica, što ne znači da se ne mogu prijaviti i oni stariji ljubitelji fotografije jer foto-kurs traje godinu dana i što je najvažnije potpuno je besplatan", kaže ovaj iskusni fotograf.. 
Po završetku kursa fotografije organizuje se foto-safari gdje polaznici obilaze i fotografišu mnoge kulturno-umjetničke znamenitosti gradova i sela na Kosovu i regionu, a zatim se organizuje i izložba najboljih fotografija nastalih tokom trajanja kursa. 
"Polaznici ovogodišnjeg foto-kursa će se okupljati u ovoj prostoriji svake druge nedjelje i imaće zadatke da fotografišu nešto po izboru, da li mobilnim telefonom ili svojim foto-aparatima, a mi ćemo ocjenjivati kako oni to rade. Dakle, prvih mjesec dana oni uče teoriju, a onda ćemo, kako rekoh, čim bude toplije vrijeme izaći na ulice grada ili negdje u prirodu te fotografisati sve ono što njih ali i nas interesuje", objašnjava Lokvica i dodaje da je veoma zadovoljan svim onim generacijama koji su završavali  ovaj foto-kurs tokom posljednjih nekoliko godina gdje su se mnogi i zaposlili i rade kao fotografi što smatra svojim velikim uspjehom. 
"A još sam sretniji kada kažem da ovaj foto-kurs predajem na sva tri jezika poput albanskog, turskog i bosanskog, u jednom multietničkom gradu kakav je Prizren gdje je poenta priče da se oni druže, upoznaju i međusobno poštuju, a da im  je fotografija u drugom planu", istakao je Nafiz Lokvica, doajen fotografije iz Prizrena koji se ovim putem posebno zahvaljuje radnicima Instituta "Yunus Emre" koji im svake godine izlaze u susret u realizaciji ovakvih ili sličnih projekata. 
Nama preostaje da polaznicima ovogodišnjeg foto-kursa poželimo puno uspjeha u radu te da na izložbi fotografija prezentuju ljepote naših gradova na što ljepši način, jer "fotografija govori više od stotinu riječi", zar ne.