Wess Mitchell u posjeti Kosovu

Predsjednik Hashim Thaçi je održao zajedničku konferenciju za novinare sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropske i euroazijske poslove, Wessom Mitchellom, koji je stigao danas u dvodnevnoj posjeti Kosovu.

Thaçi je izjavio da je na sastanku sa pomoćnikom američkog državnog sekretara obećao da se dijalog između Kosova i Srbije završi na osnovu onoga što predviđa Ustav i zakoni Kosova i nikako neće uključivati razmjenu teritorije.

Predsjednik se zahvalio za pažnju koju administracija predsjednika Donalda Trumpa pruža Kosovu i Balkanu u cjelini.

Predsjednik Thaçi je rekao da su glavne tačke susreta sa pomoćnika državnog sekretara o kojima su, između ostalog, razgovarali, blokada demarkacije i dijalog sa Srbijom.

"Niko nema pravo da odlaže razgraničenja, bilo da se radi o albanskim partijama, bilo partija zajednica", rekao je predsjednik.

S druge strane, Mitchell je negirao izvještaje srpskih medija da je došao sa planom za Kosovo koji će otkriti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Negirao je da je na Balkan došao sa određeni planom.

"OVo su samo spekulacije. Nisam došao da objavim konkretan plan. Došao sam u vezi plana o zajedničkoj budućnosti Kosova i Srbije u EU".

/Express/