Projekat u vrijednosti od 1,3 miliona eura

U Skupštini Kosova zaključen je dvogodišnji zajednički projekat "Dalja podrška Skupštini Kosova" koji je, u vrijednosti od 1,3 miliona eura, finansirala Kacelarija EU na Kosovu.

Projekat će doprineti poboljšanju rada i kapaciteta skupštine u skladu sa standardima Evropske unije.

Projekat, koji je započeo marta 2016. godine, sprovodi Kancelarija Mađarske nacionalne Skupštine koja je pozvala i stručnjake iz skupština zemalja članica Evropske unije i Evropskog parlamenta, kako bi na osnovu prakse Evropske unije pronašli nabolje procedure za funkcionisanje Skupštine Kosova.

"Mislim da smo ovim projektom, kao i sa prethodna dva, postigli pozitivne rezultate. Naš cilj bio je da dizajniramo izbor koji odgovara potrebama Kosova, a to najbolje potvrđuje akcioni plan. Ovaj dokument je jasan i predstavlja rezime prijedloga koji su dati u posljednje dvije godine za različite oblasti. Pozivam da se ovaj akcioni plan usvoji u parlamentu, da se primjeni i dobije politički legitimitet", rekao je Ištvan Jakab, zamjenik predsjednika Nacionalne Skupštine Mađarske.

Šefica  kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova pozvala je Skupštinu Kosova da intezivnije radi kako bi se što prije približila EU.

"Strategija Evropske unije koja je objavljena prije nekoliko dana zahtjeva od svake buduće zemlje članice da sprovede neke neophodne reforme. Sve institucije imaju posebnu ulogu u ispunjavanju svojih obaveza, a najveću će imati skupština. Nastavićemo pažljivo da pratimo da li Skupština Kosova ispunjava svoje obaveze", rekla je Natalija Apostolova.

Predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli zahvalio se predstavnicima EU i Skupštine Mađarske, rekavši da će institucije ispuniti preuzete obaveze usvajanjem Sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom. Veseli je kazao da će građani Kosova uskoro moći da putuju bez viza.

Predsjednik Skupštine Kosova prethodno se sastao sa zamjenikom predsjednika Narodne Skupštine Mađarske Ištvanom Jakabom.

Milica Živić, RTK2