Sve do ispunjenja zahtjeva

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova, tokom vanredne sjednice odlučio je da ide u štrajk zbog neprovođenja potpisanog sporazuma između predsjednika Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (USONK) i premijera Ramuša Haradinaja i predsjednika parlamenta Kadrija Veselija.

85 posto članstva USONK-a je podržalo akcije sindikata koje je predstavio predsjednik sindikata, Rrahman Jasharaj u pogledu neprovođenja tačke koja predviđa da tokom 2017. godine će se procesuirati u Skupštini Kosova izrađen nacrt zakona od strane MONT-a vezan za status radnika u obrazovanju devedesetih godina.

Predsjednik USONK-a Rrahman Jasharaj je predložio da 14. februara, u srijedu na prvom času bude održan štrajk, koji je odobren od strane Upravnog vijeća, gdje je usvojen i štrajk od dva školska časa 20. februara. Ova drugi samo ako do tog datuma se ne oglasi Vlada.

"Počećemo postepenim sindikalnim akcijama, i to u srijedu, 14. februara startujemo sa jednosatnim štrajkom, jednosatni štrajk znači štrajk na prvom času nastave u prijepodnevnoj smjeni, kao i prvi čas nastave u psolijepodnevnoj smjeni...

Ako se Vlada ne oglasi i ukoliko zakon ne bude skinut sa blokade, u kojoj se sada nalazi, te ne ode na Vladu Kosova i u medije, da se o tome piše i kaže da je stigao na Vladu te da treba otići u Skupštinu, onda predlažem da slijedite i drugu akciju, a to je da 20. februara, srijeda, odemo sa drugim korakom djelovanja, dva časa štrajka, dva prva časa štrajka u prijepodnevnoj smjeni i prva dva časa u poslijepodnevnoj smjeni", rekao je on.

Jašaraj je zatražio razumjevanje od učenika i roditelja, jer se prema njemu ove akcije preduzimaju radi historiju albanskog obrazovanja devedesetih.

Kako bi se poduzela ova sindikalna akcija, prethodno je poslata lista za potpis svim školskim institucijama.

On je rekao da će i druge akcije biti objavljene nakon kongresa koji će biti održan 24. februara, na kojem će donijeti rezoluciju kako će djelovati ukoliko ne dođe do implementacije sporazuma potpisanog 5. juna 2017. godine.

Lider USONK-a Rrahman Jasharaj rekao je da ako se Vlada ne oglasi u pogledu njihovih zahtjeva na pravi način, nastavit će štrajk danima.

"Ako se vlada ne oglasi, posebice za zahtjeve o zakonu u vezi statusa radnika obrazovanja u Republici Kosovo, nastavićemo sa štrajkom, ako je potrebno danima, mjesecima i drugim akcijama, jer podvlačim, dugujemo kolegama s kojima smo radili, a koji više nisu sa nama", rekao je Jasharaj.

Jasharaj je u vezi pune implementacije Novog ugovora u obrazovanju rekao da za sve opštine u kojima se ne sprovodi, predmeti se upućuje na sud.

Prema podacima Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture, pored vrtića, 14. februara u štrajk stupaju sve osnovne škole, srednje i javni univerziteti Republike Kosova.

Inače, memorandum sporazuma potpisanog od strane Sindikata obrazovanja, nauke i kulture (UNOSK) i sadašnje vladajuće koalicije PDK-AAK-NISMA sadrži ove tačke:

1. Angažovanje na poboljšanju ukupne situacije u obrazovnom sektoru i da obrazovanje bude ključni prioritet Vlade

2. Pobjedom koalicije PDK-AAK-NISMA na izborima, nova vlada će se angažovati i omogućiti punu primjenu Novog ugovora u obrazovanju, potpisanog je 18. aprila 2017. godine.

3. U toku 2017. godine Skupštini će biti proslijeđen nacrt zakona izrađen od strane MONT-a statusu obrazovnih radnika devedesetih godina.

4. Zakon o radu će se promjeniti i podržaće se prijedlozi USONK-a za izmjenu ovog zakona.

5. U zakonu o platama će biti uključeni konkretni prijedlozi USONK-a i MONT-a u vezi s sektorom obrazovanja.

6. Da se održ debate sa sindikatima kada se radi na pripremi nacrta zakona o budžetu i budu ukljućene ideje i pravni zahtjevi predstavnika sindikata.