Strategija EU za Zapadni Balkan

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi ocijenio da je za nepravedan odnos prema Kosovu u Strategiji EU krivo pet zemalja članica EU koje nisu priznale Kosovo.

"Ovaj nepravedan odnos prema Kosovu je posljedica nepriznavanja pet država članica EU, odnosno nesposobnosti EU da ima jedinstven stav o Kosovu", napisao je Thaçi na svom profilu na Facebooku.
On je rekao da Strategiju EU za Zapadni Balkan, koja je predstavljena juče u Strazburu, ocjenjuje kao podsticaj reformama u državama regiona za učlanjene u EU. 
"Zato pozdravljam izradu strateškog dokumenta koji Kosovo tretira kao dio planova za proširenje EU. Međutim na žalost zbog poznatih političkih razloga ovaj dokument nije uspio da predstavi perspektivu sveukupnog i ravnopravnog učlanjena svih zemalja regiona. Posebno ova Strategija nije uspjela da predstavi jasnu perspektivu za učlanjene Kosova u EU", napisao je Thaçi. 
Prema njegovim riječima Kosovu preostaje da radi na uklanjanju političkih barijera za evrointegracije. 
"Mi treba da iskoristimo puni potencijal ove Strategije kako bi smo unapredili naš položaj na putu ka učlanjenu i kako bi okončali proces dijaloga sa Srbijom. Kosovo hitno treba da prevaziđe stanje izolacije, ratifikujući sporazum o graničnoj liniji sa Crnom Gorom koja donosi ukidanje viza EU za građane Kosova", napisao je Thaçi.